Måling: Podemos gjør et brakvalg i Spania

Partileder Alberto Garzon og hans Unidos Podemos ser ut til å vinne det spanske valget. Foto: Jorge Guerrero (AFP Phot / NTB scanpix) Les mer Lukk

Venstrealliansen Unidos Podemos kommer på andreplass i det spanske valget og kan oppnå parlamentarisk flertall sammen med sosialdemokratiske PSOE.

Det viser en valgdagsmåling fra spansk rikskringkasting. Søndag kveld var det imidlertid for tidlig å konkludere om oppslutningen for de to partiene blir stor nok til å lage en stabil politisk plattform.

Selv om det er høyrepartiet Partido Popular som ser ut til å bli landets største med en oppslutning på rundt 28,5 prosent, er det venstrealliansen Unidos Podemos som fremstår som valgets store vinner.

Les også: Nytt politisk landskap i Spania

At partiet er blitt større en sosialdemokratiske PSOE regnes som historisk. Spania har aldri tidligere hatt en koalisjonsregjering ettersom det er de to største partiene, PSOE og Partido Popular, som har byttet på regjeringsmakten i flere tiår.

Unidos Podemos er på sin side en ny politisk kreasjon. Venstrealliansen ble dannet av partiet Podemos og flere andre småpartier så sent som i mai 2016, slik at de kunne stille til valg sammen.

Les også: Venstresiden vil danne regjering i Spania

Langt til venstre

Nå tyder valgdagsmålinger på at Unidos Podemos og PSOE samlet har sikret seg mellom 171 og 180 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen. Dermed kan det være duket for en flertallsregjering med ståsted et godt stykke ut på venstresiden – en regjering som i så fall vil være svært kritisk til EUs kuttpolitikk og som har lovet velgerne å skape jobber og øke minimumslønnen.

– Jeg stemmer for forandring slik at politikerne våre forstår at vi ikke er enige i det de har gjort, sier Maria Jesus Genovar, en 47 år gammel lærer som søndag ga sin stemme til Unidos Podemos.

Ifølge en måling gjort for TV-kanalen Radiotelevison Espanola får venstrealliansen 25,6 prosent, bare 2,9 prosentpoeng mindre enn Partido Popular.

Les også: Podemos: – Spania blir ikke det samme

Omkamp

Valget søndag ble holdt bare et halvt år etter forrige valg ettersom ingen av fløyene greide å bli enige om å danne en levedyktig regjering etter valget i desember. De siste månedene har Spania vært styrt av et slags forretningsministerium. Frykten har vært stor for at også dette valget ville gi et resultat der det ville bli svært vanskelig å stable en regjering på beina.

Høyrepartiet Partido Popular er til tross for førsteplassen langt fra å kunne danne en flertallsregjering. Skal det beholde regjeringsmakten, er det nødt til å få hjelp av partier på venstresiden.

Det liberalistiske sentrumspartiet Ciudadanos ser ifølge valgdagsmålinger ut til å ha fått 11,8 prosents oppslutning, noe som betyr 26-30 plasser, men det er ikke nok til å kunne sikre høyresiden regjeringsmakt.

Les også: Spania vil styre britiske Gibraltar