Asylbarn får 14 kroner dagen

Flere unge asylsøkere bor i månedsvis på transittmottak i Norge. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Asylbarn som i månedsvis venter på å få asylsøknaden behandlet, får 14 kroner dagen. Omsorgssvikt ut fra norsk barnevernsstandard, sier mottaksleder.

En tier og fire kronestykker er dagsbeløpet barn som har flyktet fra krig i hjemlandet sitt må klare seg på mens de venter å komme videre i systemet.

– Vi mangler respekt for flyktningbarnas opplevelser fra krig. De har levd med krig, mange har sett foreldre bli drept. Disse barna er bærere av vanvittig mye sorg og smerte, sier leder for asylmottaket på Stange, Erling Segelstad, til VG.

Les også: Antallet forventede asylsøkere nedjustert på nytt

På asylmottaket i Hamar venter flere unge gutter sammen. Mens de hele tiden kjenner på redselen for få avslag på asylsøknaden og sendt tilbake dit de flyktet fra, ser de på TV, spiller spill og får en times norskundervisning om dagen.

– Noen har bodd her sider september, andre siden slutten av oktober eller begynnelsen av november. Ungdom skal bo i transittmottak i snitt i 42 dager. De har bodd her så lenge nå, at det er omsorgssvikt ut fra norsk barnevernsstandard, sier Segelstad.

Les også: Asylsøkere sultestreiker i protest mot UDI

Hver fjortende dag deles det ut lommepenger til beboerne.

– Opprinnelig fikk de 17 kroner dagen. Innstramninger vedtatt i Stortinget gjorde at de mistet tre kroner dagen. Uten fantastisk hjelp fra frivillige, hadde dette gått veldig dårlig. Det er helt utelukket for disse barna å være med på noe som helst. Det har de ikke råd til, sier Segelstad.

Les også: Retursatsing for asylbarn gjelder 12 barn