Israelsk minister trekker seg fra «ekstremist-regjering»

Israels miljøminister Avi Gabbay går av i protest og anklager statsminister Benjamin Netanyahu for å ha skapt en ekstremist-regjering. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Israels miljøminister Avi Gabbay går av og sier statsminister Benjamin Netanyahu har skapt en «ekstremist-regjering».

Gabbay sier at Netanyahus beslutning om å skifte ut forsvarsminister Moshe Yaalon med ultranasjonalisten Avigdor Lieberman var dråpen.

– Jeg kunne ikke godta at Yaalon ble fjernet, han var en profesjonell forsvarsminister, sier Gabbay. Yaalon er general og har tidligere også vært israelsk forsvarssjef.

– Landet er i sin fulle rett til å ha en høyreorientert regjering, men det er ikke riktig å danne en ekstremist-regjering, sier han.

– Den siste tids politiske hendelser, og utskiftningen av forsvarsministeren, er alvorlige og tar ikke hensyn til hva som er viktig for landets sikkerhet. Det vil føre til ytterligere ekstremisme i samfunnet, sier han.

Gabbay er grunnlegger og leder av det lille sentrum-høyre partiet Kulanu. Han er ikke representant i nasjonalforsamlingen, og avgangen får derfor ingenting å si for regjeringens parlamentariske flertall.

Bakgrunn: Netanyahu spikrer avtale med ultranasjonalister