Militær analyse: Norske styrker er blitt stadig mer offensive

Norske styrker i utlandet har blitt stadig mer offensive og blir pålagt færre begrensninger i internasjonale operasjoner. Mandag 6. juni overleverer tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap) (bildet) sin evaluering av Norges krigføring i Afghanistan til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Norske styrker i utlandet har blitt stadig mer offensive og blir pålagt færre begrensninger i internasjonale operasjoner. Det er konklusjonen i ny analyse fra Forsvarets høgskole som Klassekampen gjengir deler av.

Mandag 6. juni overleverer tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap) sin evaluering av Norges krigføring i Afghanistan til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H). Evalueringen tar for seg Norges sivile og militære rolle i landet fra 2001, og Godals utvalg har jobbet med rapporten siden januar i fjor.

Bare uker før har Forsvarets høgskole ferdigstilt en analyse av norsk krigføring i Kosovo, Afghanistan og Libya. Ifølge avisen konkluderer analysen med at Norge har gått fra å være en liten og forsiktig aktør i utenlandsoperasjoner, til å bli en offensiv og middels stor bidragsyter i Nato-sammenheng.

Analysen, som er skrevet av statsviter Gabriel Husby, har sett nærmere på bruken av norske jagerfly i utenlandsoperasjoner.

Husby har også studert hvilke restriksjoner og nasjonale begrensninger de norske kampflyene har måttet forholde seg til. Konklusjonen er at de norske styrkene har utviklet seg fra å ha «betydelige» begrensninger i Kosovo, via «moderate» begrensninger i Afghanistan, og til «fraværende» begrensninger i Libya.