Sør-Korea skjøt varselskudd mot skip fra nord

Den sørkoreanske marinen har skutt fem varselskudd mot en nordkoreansk patruljebåt som krenket grensen mellom de to landene.

Sør-Koreas forsvarsdepartement opplyser at hendelsen fant sted ved 7.30-tiden torsdag morgen og at patruljebåten raskt vendte tilbake til sin side av den maritime delelinjen som i praksis utgjør grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Nord-Korea anerkjenner ikke delelinjen, som den mener er ensidig fastsatt av de amerikanskledede FN-styrkene etter Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. De to landene er fortsatt formelt i krig, ettersom konflikten for over 60 år siden endte med en våpenhvileavtale, men ingen fredsslutning.

Grensekrenkelsen skjer samtidig som Nord-Korea legger press for å få til samtaler med sikte på å dempe den militære spenningen som har eskalert etter at nordkoreanerne gjennomførte en atomprøvesprengning i januar.

I en maratontale under partikongressen som nylig ble avholdt i Nord-Korea for første gang på over 35 år, kom leder Kim Jong-un med tilbud om militær dialog. Sør-Korea avviser forslaget og mener Kim ikke mener alvor, ettersom han fortsetter å drive frem det nordkoreanske atom- og rakettprogrammet.

Sør-Korea vil kunne delta i reell dialog dersom naboen i nord tar steg i retning atomavvæpning. Nord-Korea sier på sin side at det ikke er aktuelt å forhandle om landets atomvåpenarsenal.