Unison fordømmelse av Clintons epostpraksis

Hillary Clinton får skarp kritikk fra USAs tre viktigste aviser for at hun brukte en privat epostkonto da hun var utenriksminister. Foto: Lucy Nicholson (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

USAs viktigste aviser er samstemte i at epostsaken er et stort problem for Hillary Clinton. «Ringeakt for reglene» er blant karakteristikkene som blir brukt.

Onsdag kom generalinspektøren i det amerikanske utenriksdepartementet med kraftig kritikk av Clintons bruk av en privat epostkonto da hun var utenriksminister fra 2009 til 2013.

Rapporten slo fast at Clinton, som etter alle solemerker blir Demokratenes presidentkandidat, ikke sørget for å få bruken juridisk godkjent.

Staben i det amerikanske utenriksdepartementet ville uansett ikke ha gitt henne samtykke av sikkerhetshensyn, het det videre.

Les også: Mektig fagforening støtter Clinton

«Mye verre»

På lederplass skriver The Washington Post om det den omtaler som «Clintons utilgivelige og bevisste ringeakt for reglene». «Hillary Clintons epostproblemer ble nettopp mye verre», skriver Chris Cillizza i samme avis.

I sin politiske blogg skriver journalisten at rapporten «så godt som garanterer at Clintons epostpraksis vil bli det viktigste i Donald Trumps tunge angrep mot hennes troverdighet og ærlighet frem mot 8. november».

Han skriver at Trumps trumfkort vil bli at hun nektet å stille til en samtale under generalinspektørens undersøkelser. Den republikanske kandidatens «oppgave med å stemple henne som 'korrupte Hillary' ble med ett mye enklere».

Les også: Skarp kritikk mot Clintons private epostserver

Troverdighetsproblemer

The New York Times skriver at epostsaken forsterker og understreker Clintons største svakhet som kandidat: «Velgere stoler bare ikke på henne», skriver kommentator Amy Chozick.

«Det er ikke bare at generalinspektøren fant epostpraksisen klanderverdig. Rapporten direkte underbygger en skadelig oppfatning av at Clinton ikke er oppriktig og åpen», skriver hun.

En meningsmåling viser at velgerne har nettopp den oppfatningen av Clinton. Bare 32 prosent mener hun er «ærlig og tillitvekkende», og bare 31 prosent har et fordelaktig inntrykk av den tidligere utenriksministeren.

Eneste trøst er at Trumps tall er enda dårligere: 26 prosent har et godt inntrykk av ham. 31 prosent mener han er til å stole på.

Les også: Hacker: – Lett å bryte seg inn på Clintons epostserver

Løgnbeskyldninger

USAs største avis er også hard i sin fordømmelse under overskriften «Clintons epostvilledelse» på lederplass. The Wall Street Journal skriver at hun har løyet om saken og at rapporten viser at hun visste om sikkerhetsrisikoen ved å bruke en privat epostadresse.

«Velgerne bør forstå at dette er nøyaktig den typen ledelse Clinton vil returnere til Det hvite hus».

Næringslivsavisen har en mer konservativ linje enn de to andre politiske storavisene, som står for mer liberale standpunkter på lederplass.

Les også: Trump: – Jeg er en bedre person enn Hillary Clinton. Hun er ikke bra!

Venter på FBI

UD-rapporten var den første av to ventede rapporter som kan være skadelige for Clinton.

Den andre er det føderale politiet FBIs etterforskning av om praksisen gjorde at hemmeligstemplet materiale havnet på avveie og om den brøt sikkerhetslovene. Det er ikke kjent når de undersøkelsene vil være ferdige.

Utfordrer Bernie Sanders har ingen reell mulighet til å ta igjen Clinton i kampen om delegater til landsmøtet der Demokratenes presidentkandidat utnevnes i sommer.

De siste dagene har nye meningsmålinger for første gang gitt Trump ledelsen over Clinton i RealClearPolitics' gjennomsnitt av nasjonale målinger.

Les også: Clinton i forsvarsposisjon i TV-debatt