Topphemmelig materiale i Clintons eposter

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ny kritikk mot Clinton etter epost-skandalen
Sju epostutvekslinger som har gått via Hillary Clintons private epostserver, inneholder topphemmelig materiale. Amerikanske myndigheter vil derfor ikke offentliggjøre dem.

Totalt dreier det seg om 22 eposter og 37 sider med tekst, ifølge utenriksdepartementets talsmann John Kirby.

Hillary Clinton, som regnes som leder kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, brukte en usikret hjemmeserver da hun var USAs utenriksminister, noe hun har fått skarp kritikk for. FBI gransker saken for å finne ut om statshemmeligheter har blitt avslørt.

De mange tusen epostene som er sendt over hjemmeserveren offentliggjøres puljevis av amerikansk UD. Meldingene legges ut på nett i bolker, men 22 vil ikke bli offentliggjort.

Les også: Clinton og Sanders spisser argumentene før Iowa

– Setter nasjonal sikkerhet på spill

Amerikansk UD sier de sju epostutvekslingene ikke var markert som fortrolige da de ble sendt.

– Dokumentene blir gradert på forespørsel fra etterretningstjenestene fordi de inneholder en kategori topphemmelig materiale. Disse dokumentene var ikke kategorisert som fortrolige da de ble sendt, sier Kirby.

Avsløringen er svært uheldig for Clinton, som for tiden driver valgkampinnspurt foran nominasjonsvalget i Iowa, det første i rekken av nominasjonsvalg.

– Hillary har fjernet enhver tvil om at hun kan takle ansvaret man får ved å være president, mener republikanernes partileder Reince Priebus.

Ved å bruke den private serveren satte Clinton USAs nasjonale sikkerhet og diplomatiske forhold på spill, mener han.

Les også: FBI utvider etterforskningen av Clintons eposter

«Tjenestene har gått amok»

Amerikanske myndigheter forbyr behandling av gradert informasjon utenfor sikre, godkjente kanaler. Nyheten om det hemmelige materialet vil etter alt å dømme gjenopplive kritikken fra Clintons politiske motstandere om at hun gjorde følsomme opplysninger tilgjengelig for hackere.

Clintons valgkampstab kaller beslutningen om å hemmeligstemple 22 eposter for et resultat av en «intern byråkratisk strid» og sier at den er et eksempel på at tjenestene har gått amok med graderingen.

– Vi motsetter oss på det sterkeste at disse epostene ikke offentliggjøres, heter det i en uttalelse fra Clinton.