KrF kan sende Frp ut av regjering

Forholdet til Frp har kjølnet hos fylkeslederne i Kristelig Folkeparti. Les mer Lukk

Et flertall av fylkeslederne i KrF sier det er blitt klart vanskeligere å forlenge støtten til en regjering der Frp er med.

Vårt Land har snakket med samtlige fylkesledere om samarbeidsmodell etter valget. Svarene gir Siv Jensens parti dystre maktsjanser etter 2017 – dersom KrF skulle havne på vippen.

Tre fylkesledere sier alt nå klart nei til å godta fire nye år med Frp i regjeringskontorene. Samtidig sier sju andre at Frps opptreden ved makten gjør det klart vanskeligere for KrF å støtte et slikt alternativ videre.

– KrF bør fristille seg fra dagens samarbeid, sier en av dem som vil skilles fra Frp: Svein Iversen i Finnmark.

Les også: Hareide til kamp for «norske verdier»

Fylkesledere som ennå ikke har konkludert, gir beslektede signaler:

– Personlig har jeg ikke noe ønske om at Frp skal fortsette i regjering, sier Ingunn Ulfsten i Akershus.

Vårt Land har spurt om samarbeidsalternativer for partiet og om Frps opptreden og retorikk har gjort det vanskeligere å godta fire nye år for Frp i regjeringskontorene. Avisen har også spurt om hvilke andre alternativer som kan vurderes.

I sum vil nær halvparten ikke gi noe avklart svar om KrFs samarbeidsvei, eller de svarer at de har en åpen holdning så tidlig i debatten.

Les også: Hareide: – Flere problematiske asylforslag

Men om det er økt skepsis til Frp i KrFs rekker, er ikke åpningen for samarbeid til venstre blitt noe større enn før forrige valg. Flere trekker fram at Ap ligger svært nær dagens regjering på flere felt, særlig i innvandrings- og integreringspolitikken.