Politiets Fellesforbund: – Asylsituasjonen er rotete og uklar

Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund, mener politikerne må avklare asylsituasjonen på Storskog så fort som mulig. Statsminister Erna Solberg (H) i forgrunnen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix) Les mer Lukk

Politikerne må avklare asylsituasjonen på Storskog, for det er vanskelig å gjøre en god jobb slik situasjonen er i dag, mener Politiets Fellesforbund.

Utenriksdepartementet ble informert om at Russland ikke godtar avviste asylsøkere fra Norge over Storskog, men denne informasjonen fikk Politiets utlendingsenhet (PU) først vite om på Dagsrevyen lørdag.

– Det blir vanskelig for politiet å gjøre en god jobb under slike forhold. Nå må politikerne avklare situasjonen og sørge for at de som skal gjennomføre vedtakene, vet hva de skal forholde seg til. Slik det er i dag, virker alt rotete, uklart og uforutsigbart, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.

Les også: Brende: – Har ikke bedt noen tie om Russland

Han påpeker at det er politikernes ansvar å vite hvilke konvensjoner og avtaler som gjelder – ikke politiets.

– Mange politibetjenter vil i løpet av sin yrkeskarriere oppleve å måtte gjennomføre et vedtak man er usikker på om er rett, eller som man kanskje er direkte uenig i. Det er krevende. Men politiets jobb er å gjennomføre alle vedtak politikerne bestemmer. Den enkelte politibetjent kan ikke melde seg ut og inn av oppdrag, avhengig av egne meninger. Blir det for vanskelig, kan man ikke jobbe i politiet, sier Bolstad.

Les også: FN-utsending besøker asylsøkerne i Finnmark