Solberg krevde asylhandling innen fem dager

Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Da flyktningstrømmen økte som mest, skjønte statsminister Erna Solberg (H) at hun måtte handle raskt. Dermed krevde hun et nytt lovforslag i løpet av fem dager.

Antallet personer som søkte asyl i Norge hadde økt fra 4.900 i september til 8.800 i oktober. Regjeringen fikk kritikk fra Ap-leder Jonas Gahr Støre for å være for sene med tiltak. Samtidig var Solberg på vei hjem fra en lenge planlagt tur til Jordan og Libanon.

Les også: Listhaug klar med nye innstrammingstiltak

– Jeg husker at da jeg kom hjem fra Libanon en mandag, hadde de juridiske rådene gått mye fram og tilbake om hva vi kunne gjøre. Da sa jeg: Nå må vi skjære gjennom – vi skal ha et lovforslag klart til fredag. Nå må menneskerettighetsekspertene våre i UD, våre jurister ved Statsministerens kontor og Justisdepartementet bare sette seg sammen og bli enige om å skrive. Det gjorde de, sier hun til Dagens Næringsliv.

Les også:Listhaug glad for asylstøtte fra Ap

I intervjuet forteller statsministeren om ukene og månedene der myndighetene ble satt på prøve av det økende antallet asylsøkere som kom til landet. Om hvordan hun lurte på hvorfor Russland ikke stoppet noen før de kom seg til grensestasjonen på Storskog. Og om aha-opplevelsen hun fikk da det plutselig ikke bare var syrere, men også folk fra flere andre land som søkte asyl.

– Det var nok den største aha-opplevelsen: Når du ser at det kommer afghanere, iranere, pakistanere, blir det en øyeåpner og bekreftelse på hvordan dette internasjonale menneskesmuglings- og informasjonsnettverket er. Folk i Norge varsler sine egne, og det finnes menneskesmuglere i Norge også, sier Solberg.

Les også:Sandberg mener Ap har forpliktet seg