SV vil ha nye klimamål etter Paris

SV-leder Audun Lysbakken mener Høyre-statsrådene Solberg og Sundtoft styrer Norge mot et klimaforlis. Les mer Lukk

SV-leder Audun Lysbakken mener Stortinget må vedta nye mål for klimapolitikken etter toppmøtet i Paris. Hensikten er å få ned utslippene i transportsektoren.

– Med Solberg og Sundtoft i førersetet styrer Norge bort fra klimaforliket og rett mot klimaforliset, sa Lysbakken i sin tale til landsstyret i SV på Tøyen i Oslo lørdag.

Konkret vil SV kutte klimagassutslippene i transportsektoren med 40 prosent innen 2030. Målet skal være styrende for arbeidet med nasjonal transportplan, og for omleggingen av bilavgiftene.

Les også: Klimasakens far vil vitne mot Norge

Samtidig ber SV om at bilavgiftene dreies på en måte som sikrer at 90 prosent av alle bilene som selges fra 2020, er nullutslippsbiler, og at tog skal bli den foretrukne reisemåten mellom de store byene i Norge.

For å få til dette pusser SV støvet av den gamle lyntogstrategien partiet lenge jobbet for.

Klimaforlik

SV slutter ellers helhjertet opp om invitasjonen fra Ap-leder Jonas Gahr Støre om et nytt bredt klimaforlik på Stortinget etter toppmøtet i Paris.

At Nikolai Astrup og Høyre allerede har avvist slike samtaler, tar Lysbakken med knusende ro.

– Nikolai Astrup trenger ikke å få noe forlik. Han kan få flertall mot seg i stedet, sa Lysbakken til applaus fra landsstyret.

Les også: Økte avgifter – mer til klima og bistand

SV-lederen påpekte at 2015 tegner til å bli det varmeste året i historien og slo fast at verden er i en svært alvorlig situasjon. Ikke bare som følge klimaendringer, men også på grunn av flyktningkrise og terrortrussel.

– Klimaendringene ser vi her og nå. Det blir varmere og våtere vær, flere flommer, stormer og orkaner. I andre deler av verden blir det mer tørke og sult – og flere flyktninger. Denne sammenhengen vil framover bli forsterket på en veldig dramatisk måte, sa Lysbakken.

– Fasiten er verre

SV brukte mye tid til å advare mot en klimapolitikk med Frp i regjeringen foran valget i 2013. Fasiten viser at situasjonen er blitt verre enn fryktet, fastslo Lysbakken.

– Statsministeren var denne uken ute og langt på vei avlyste klimaforliket – fem år før tiden er ute. Når vi vet at regjeringen ikke vil ta ansvaret for å få ned norske utslipp, må Stortinget ta styringen, sa SV-lederen.

Men et nytt klimaforlik, tre år etter det forrige, er høyst unødvendig, ifølge Høyre.

– Det vi trenger nå er handling, ikke forhandling. Stortinget har allerede vedtatt norske klimamål fram mot 2030, sa Høyres parlamentariske nestleder og klimapolitiske talsperson Nikolai Astrup til NTB fredag.

Han sier Stortinget vil bli involvert etter at Norge kommer til enighet med EU om en klimaavtale, som skal følges av tiltak i såkalt ikke kvotepliktig sektor, blant annet transport.

– Vi er godt i gang med tiltakene og trenger ikke nok et forlik på Stortinget for å videreføre et taktskifte i klimapolitikken, mener Astrup. (©NTB)