Asylstrømmen over Svinesund har nesten stanset

Det hører nå med til sjeldenhetene at bussene som går over Svinesund har med seg asylsøkere. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge (NTB scanpix) Les mer Lukk

Strengere grensekontroll mellom Sverige og Danmark har trolig bidratt til at asylstrømmen til Norge over Svinesund har avtatt markant. Bare 28 asylsøkere har passert grensen denne uka.

Frem til forrige uke kom det flere hundre asylsøkere i uken over grensen til Østfold fra Sverige. Men nå har asylsøkerstrømmen så å si stanset opp, melder NRK.

Trolig er dette en følge av skjerpet grensekontroll mellom Sverige og Danmark, strengere asylpolitikk og intensivert informasjonsvirksomhet i land hvor mange reiser fra.

Les også: Jurister: – Asylbehandlingsnekt brudd på folkeretten

– Vi mener at hovedårsaken er den skjerpede svenske grensekontrollen mot Danmark. Den fører nå til en drastisk reduksjon i antall asylsøkere her, sier leder Merete Beck for utlendingsenheten i Østfold politidistrikt.

Les også: – Unge afghanere i Norge lever på sultegrensen

Denne uken har Østfold politidistrikt bare registrert 28 asylsøkere til sammen. Tallet uken før var 200, og uken før der igjen 426.

– Norske myndigheters informasjon i andre land om skjerpet asylpolitikk kan ha en effekt, det samme kan økt norsk kontroll ha, og det enkle faktum at det alltid er en reduksjon i asylsøkerstrømmen når det blir vinter, sier Beck.

Les også: Annonser skal stoppe afghanske asylsøkere