Justisministeren om asylstrømmen:

Anundsen frykter å måtte ta i bruk idrettshaller til asylmottak

VET IKKE HVA MORGENDAGEN BRINGER:  Justisminister Anders Anundsen og kommunalminister Jan Tore Sanner i dialogmøte med ordførere og byråder i de største kommunene under et politisk toppmøte arrangert av KS. Les mer Lukk

- Alle vanlige lokasjoner er nå fulle. Jeg vil helst ikke bruke idrettshaller til asylmottak, som påvirker lokalmiljøet negativt.

Det sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) da han onsdag møtte kommunenes interessorganisasjon KS og representanter for en rekke kommuner i Kommunenes hus onsdag.

Anundsen håper at tilstrømningen av asylsøkere til Norge vil bremse etter de nye innstrammingene regjeringen gjennomfører. Men han tror ikke helt på det selv om tallene for tirsdag var under halvparten av det vanlige.

- I går krysset 126 grensen, hvorav 24 over Storskog. Vi kan ikke legge til grunn at dette er en ny trend, men må tro at det dreier seg om variasjoner, sa Anundsen.

Les også: Vurderer å stramme inn til minimumskrav

Stor strøm over Schengengrensene

- Vi vet at tilstrømnngen over Schengengrensene er veldig stor, større enn tallene vi vanligvis ser når vinteren kommer. Derfor vet vi ikke hva morgendagen bringer, fortsatte statsråden.

Han kom så inn på at alt som er av bygninger som kan brukes, er fylt opp av asylsøkere.

- Det er nå fullt i alle vanlige lokasjoner. Vi må tenke utradisjonelt på steder å innkvarertere. Jeg vil helst ikke bruke idrettshaller som vil påvirke lokalmiljøet på en negativ måte, sa justisminister Anundsen.

Les også: Merkels utspill gjorde at regjeringens asyl-prognoser sprakk

- Tilstrømningen avgjør tiltakene

- Betyr dette at for eksempel idrettshaller kan bli ekspropriert til asylmottak, statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp)?

– Utgangspunktet er at regjeringa iverksetter tiltak for å redusere asylstrømmen hit til landet. Og at man sender en tydelig beskjed til dem som ikke har beskyttelsesbehov at de ikke vil få opphold i Norge, svarer han.

- Men vi vet ikke hvordan vi vil lykkes å begrense flommen av asylsøkere inn til Norge. Utviklingen vil være avgjørende for hvilke tiltak vi må sette i verk. Det vil være uklokt å si at enkelte ting er helt utelukket, legger han til.

Les også: UDI: – Vi må planlegge 100.000 mottaksplasser i 2016

- Kan skape polarisering

- Hvilket spillerom har myndighetene i verste fall til å ekspropriere for eksempel en idrettshall som er i bruk?

- Jeg har ikke lyst til å spekulere i det. Nå tar man flere tiltak og UDI sender ut anbud. Det vurderes å etablere både brakkeleire for asylsøkere og innkvartere asylsøkere om bord i båter, som følge av utfordringene med å skaffe nok mottaksplasser. Så er det avgjørende hvor mange som kommer til landet, sier Hagesæter.

- Det er ikke ønskelig å ta den type tilbud fra innbyggerne. Det vil jo også skape en misnøye i lokalsamfunnet og kan forverre muligheten for god integrering. Når man får mange inn til landet, kan man få polarisering på begge sider, sier statssekretæren.