Flyktningekrisen:

Sanner varsler fullmakt til å fravike plan- og bygningsloven

VIL FLEKSE: Kommunalminister Jan Tore Sanner varsler KS-leder Gunn Marit Helgesen og statsminister Erna Solberg om at det nå opprettes kriseunntak fra plan og bygningsloven for raskt å få opp asylmottak. Les mer Lukk

- Vi må ha et regelverk som kan håndtere en nødsituasjon, sier kommunal- og moderniserinsminister Jan Tore Sanner om det desperate behovet for flyktningemottak.

- Hver dag må det fortsatt opprettes ca. 350 nye mottaksplasser hver dag. Vi går nå inn i en kald periode. Vi er nødt til å gi folk tak over hodet. Det er heller ikke gunstig å innkvartere på hoteller. Vi er nødt til å få flere asylmottak, sa Sanner på flyktningetoppmøtet i Kommunenes hus onsdag.

- Vi arbeider nå med en fullmaktsbestemmelse for plan- og bygningsloven, varsler Sanner.

Bakgrunn: Ny instruks om asylsøkere som kommer over Storskog

- Etter loven skal alle skal høres, alle hensyn skal overveies og oppfylle gode standarder. Den er ikke tilpasset en akuttsituasjon, forklarer han.

- Vi forbereder bestemmelser om at man under visse vilkår kan fravike plan- og bygningsloven. Vi ser også på endringer som gjør at kommunene kan gjennomføre mottak raskere på annen måte, sier Sanner.

Han understreker at krav til helse og sikkerhet ikke skal fravikes.

Les også: UDI: – Vi må planlegge 100.000 mottaksplasser i 2016

- Nå er det ikke kapitlet om styrket kommunalt selvstyre det mest sentrale, bemerket Sanner også.

Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø oppfordrer regjeringen til å fjerne naboenes rett til oppsettende virkning hvis de klager på opprettelsen av nye asylmottak.

- De som klager på det som er gjort, krever oppsettende virkning. Da vil det ta mye lenger tid, sa hun.