Politisk analyse

Ernas prosjekt overlevelse

Erna Solberg har investert betydelig politisk prestisje i fortsatt samhold i regjeringen. Les mer Lukk

Budsjettforhandlingene var nær ved å ende i total kollaps. Resultatet ble en avtale ingen av partiene omtaler med utpreget glød og entusiasme. Trøsten er at fornuftsekteskapet på borgerlig side har klart brasene nok en gang.

Frp måtte til slutt veksle inn forrige ukes asylseier i et budsjettforlik som innebærer økte avgifter for folk flest. Endringer i bistanden ble omgjort og forsøket på å overføre kemnerfunksjonen til staten ble nok en gang avvist. Fra før måtte regjeringspartiene selv sette strek over mange av skattelettelsene i det opprinnelige budsjettforslaget.

Likevel er det gode tider for Siv Jensens parti. Strømmen av asylsøkere har sendt partiet tilbake til gamle høyder på meningsmålingene. Det gjør ikke samarbeidet på borgerlig side lettere.

Sliteren på midten

Den fotballinteresserte Venstre-veteranen Odd Einar Dørum mener det har vært liten oppmerksomhet om den prisen partiet hans betaler for å holde regjeringssamarbeidet gående.

Venstre strekkes i alle retninger og får liten eller ingen gevinst på meningsmålingene. Partiet gjør en solid og avgjørende jobb, men blir ikke lagt merke til. Sånn sett er Venstre sliteren på midtbanen i norsk politikk, mener Dørum.

KrF har også måttet betale for et samarbeid med Frp. Stadige slag om bistand, asyl og integrering er et uttrykk for dette, noe som best kan synliggjøres med de heftige feidene mellom Knut Arild Hareide og Per Sandberg.

I øyeblikket merker også Erna Solberg trykket fra et selvsikkert Frp, som lenge var det mest utsatte av de to regjeringspartiene. Høyre har de siste ukene havnet i skyggen av Frp og oppslutningen om partiet virker dalende. Det er vanskelig å få øye på de rene Høyre-seirene i budsjettet også. Det er ingen som går i fakkeltog for helheten, som partirådgiver Torbjørn Sølsnæs uttrykker det.

Nær kollaps

Fredag så det mørkt ut for det borgerlige samarbeidet. Tonen i budsjettforhandlingene var anstrengt, og det hjalp ikke at statsministeren selv engasjerte seg i samtalene.

Fra så vel samarbeidspartiene som regjeringspartiene sies det at de aldri tidligere har vært så nær et havari. Kroppsspråket talte for seg. Stemningen var på bunn. Men det er aldri så mørkt som rett før det lysner, og gjennom helgen ble det klart at de på nytt ville klare å samle seg om et budsjett.

Egentlig er det en bragd at så ulike partier kan samles om noe som helst, langt mindre et budsjett. Fra før har de inngått brede avtaler om så vel klima som asylpolitikk, noe som viser at viljen til å beholde makt, innflytelse og posisjoner er stor hos alle fire.

Ernas jobb

Mye av æren skal tilskrives regjeringssjefen, Erna Solberg. Som arkitekten bak det borgerlige samarbeidet har hun investert betydelig politisk prestisje i fortsatt samhold.

Men andre grunner er vel så viktige.

For Fremskrittspartiet er det ingen andre tenkelige alternativer som vil sikre regjeringsmakt. Det i seg selv er grunn nok til å bli sittende. For Venstre og KrF har det en høy pris å gå tilbake på løftene fra valget og kaste inn håndkleet nå. Venstre ble så å si utradert da partiet sist lente seg mot Ap, mens KrF drømmer om en attraktiv vippeposisjon etter valget i 2017. Da er det ikke klokt å brenne broer.

På venstresiden sitter Ap musestille. Regjeringsmakt nå er ingen fristende tanke for Jonas Gahr Støre. Å ta over ansvaret med tynt styringsgrunnlag, midt i en pågående asylkrise og attpåtil med stigende arbeidsledighet, vurderes som altfor risikabelt. Da er det bedre å vente til 2017 og en mer fordelaktig sammensetning i Stortinget.

På denne bakgrunn kan den forstås, uttalelsen til presseveteran Arne Strand i Stortinget denne uken. Han anførte at de fire partienes store prosjekt er at regjeringen overlever. Så la han til at det er i opposisjonens interesse at den lykkes.