Når ikke målet om flere kvinner i kommunestyrene

MANGLER: Tross tiltak for å få kvinner inn i lokalpolitikken har det ikke blitt flere enn ved de to forrige valgene. Les mer Lukk

Kvinneandelen i norske kommunestyrer ligger i gjennomsnitt på 38 prosent, viser en gjennomgang NRK har gjort etter valget. Nivået er det samme som i 2007 og 2011.

NRK har gjennomgått 100 norske kommuner etter kommunestyrevalget i midten av september. Resultatet viser at kvinneandelen i kommunestyrene ligger på 38 prosent.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet startet i fjor et prosjekt for å få flere kvinner i lokalpolitikken. 72 kommuner i landet som etter forrige valg hadde mindre enn 30 prosent kvinnelige folkevalgte, fikk tilbud om hjelp for å få bedre kjønnsbalanse. Kvinneandelen i kommunestyrene etter årets valg er imidlertid den samme som i 2007 og 2011.

– En gjennomgangsmelodi når vi har vært ute i kommunestyrene, er at det kanskje er vanskeligere å motivere kvinner til å stille, sier valgforsker Yngve Flo ved Universitetet i Bergen.

Les også: – Politikk er ikkje berre menn i dress

Han har funnet at årsaken til kvinnemangelen er at menn nominerer menn til partilistene.

– Veldig mange parti plasserer menn, og gjerne politisk erfarne, middelaldrende menn, i nominasjonskomiteene. Og selv om viljen ofte er den beste, så tenderer de til å finne folk som er like seg selv, sier Flo til NRK.