Støre: – Det er nå jobben begynner

Partileder Jonas Gahr Støre siterte Manchester Uniteds managerlegende Sir Alex Ferguson for å beskrive partiets valgsuksess på landsstyremøte på Utøya. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet skal være fornøyd med resultatet valgkampen har gitt, men understreker at jobben ikke er gjort.

– Velgerne – innbyggerne – har gitt oss et formidabelt ansvar med dette resultatet. Det ansvaret skal vi ta, og vi skal ta det med alle de forpliktelser det innebærer, sier Støre til Aps landsstyremøte på Utøya.

Han sier partiet skal ta tak i skolepolitikk frem mot valgene i 2017 og 2019. Alle barn som faller etter i andre tinn, skal få snarlig oppfølging, flere lærere der det er mulig og redusere skolebyråkrati, sier han.

– Dette må vi følge opp i kommunene – og vi skal følge det opp fra partiet sentralt, lover Støre.

Det andre er eldreomsorg.

– Vi har sagt vi skal prioritere fornyelse, kapasitet og kvalitet i eldreomsorgen. Det handler om kapasiteten i både hjemmetjenesten på sykehjemmene, sikre flere ansatte – og en vilje til å ta i bruk ny teknologi, sier Støre.

Det tredje området er klima og miljø. Partilederen påpeker at han vil jobbe for grønne, klimasmarte storbyer der kollektivtrafikk, gående og syklister skal prioriteres.

– Jeg tror ikke alle velgerne – selv ikke våre egne – har fått med seg hvor ambisiøs og solid miljøpolitikk vi har gått til valg på, sier Støre.

Ap-lederen hyllet også valgkampjobben som gjorde at Ap nå er det største partiet i 18 av 19 fylker.

– Vi nådde målene våre, og har gjort vårt beste kommune- og fylkestingsvalg på 28 år.

Støre påpekte at Arbeiderpartiet nå det ledende partiet blant unge velgere.

– Unge velgere er i ferd med å bli en av våre sterkeste grupper, en fremgang på 8,9 prosentpoeng. Størst i alle fylker, sa han på partiets aller første landsstyremøtet på Utøya.

– Den andre tendensen er at vi nå er storbypartiet. Før valget var tre av de fire største kommunene i Norge styrt av Høyre – etter valget vil tre av fire trolig være styrt av Arbeiderpartiet, fortsatte han.

I tillegg trekker han frem at Ap gjorde et svært godt valg på Vestlandet.

– Det lød ikke godt i de årene da folk på Vestlandet sa til oss at vi ikke forsto landsdelen. Men vi har jobbet med det, lyttet, reist, brukt tid, jobbet frem dyktige kandidater som har stilt til valg, sa Ap-lederen.

For å beskrive valgsuksessen tok Støre frem noe Ole Gunnar Solskjær tidligere har fortalt på et landsmøte.

– Han oppsummerte suksessen fra Manchester United-tiden og et visdomsord fra Sir Alex Ferguson: «Enkeltspillere scorer mål – lag vinner kamper». Slik opplever vi det i dag. Vi får mange flere ordførere, vi beholder posisjoner, taper noen, og vinner mange nye. Og vinner det gjør vi som lag. Takk til dette store laget, til dere!, sa Støre.