Politimester ber om ny vurdering av Drevland-saken:

Bergens-ordfører Trude Drevland ut i permisjon

Saken mot ordfører i Bergen, Trude Drevland, kan bli gjenopptatt. Les mer Lukk

Bergens-ordfører Trude Drevland går ut i ulønnet permisjon fra tirsdag, mens politiet vurderer undersøkelsessaken mot henne på nytt. Det opplyser Hordaland Høyre.

Trude Drevland:  
  • Ordfører i Bergen siden 2011. Representerer Høyre.
  • Har fått kritikk for å ha mottatt en gratis reise i forbindelse med en skipsdåp hun foretok i Venezia.
  • Gift med advokat Odd Drevland som tidligere i mai i år ble dømt til to år og ti måneders fengsel for underslag.
  • Utdannet sykepleier og har hatt en rekke politiske og private stillinger. Jobbet som næringspolitisk leder i Bergen Næringsråd før hun gikk inn i byrådet i Bergen som byråd for helse og sosial fra 2003 til 2007. Fra 2007 til 2011 var hun varaordfører i Bergen.
  • Født og oppvokst i Melbu i Hadsel kommune i Vesterålen i Nordland. Søster av avdøde skuespiller Lars Andreas Larssen.


(Kilde: NTB, Wikipedia)

– Jeg ønsker ikke at undersøkelsessaken skal komme i veien for det viktige valgkamparbeidet partiet gjør. Det er Høyres politikk som skal være i fokus i valgkampen. Derfor velger jeg å ta permisjon mens politiet vurderer dette, sier Trude Drevland, ifølge NRK.

Ifølge pressemeldingen vil permisjonen vare frem til politiets undersøkelsessak er avsluttet.

Nye opplysninger

Mandag ga statsadvokaten politiet beskjed om å gjenåpne saken mot ordføreren. Saken ble opprinnelig henlagt etter bare én dag da den dukket opp tidligere i sommer.

Politimester John Reidar Nilsen i Hordaland sendte mandag et brev til påtalemyndigheten og ba om en ny vurdering av saken, skriver VG. Bakgrunnen er nye opplysninger som ble fremsatt i Bergens Tidende i helgen.

– Jeg har registrert at det er reist spørsmål i mediene om hvordan politiet har håndtert saken, i tillegg til at det er fremmet nye påstander i mediene etter at saken ble henlagt. Da mener jeg det er riktig å vurdere om det er naturlig å se på saken på nytt, uttalte Nilsen til Bergens Tidende.

Les også: Drevland: – Jeg kommer tilbake

Sa ja til cruise

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen bekreftet mandag at han har fått brevet fra politimesteren. Han ville senere på dagen ikke kommentere beslutningen om å se på saken på nytt, men sier han overlater informasjonsarbeidet i saken til politiet.

Bakgrunnen for at undersøkelsene når gjenopptas er opplysninger om at politiets gransking ble avsluttet samme dag som den startet, skriver Bergens Tidende. Da var det blant annet ikke kjent at ordføreren hadde takket ja til et gratis, ukelangt cruise for to personer fra den tyrkiske storbyen Istanbul. Det var heller ikke kjent at hun hadde reist på et todagers cruise med familien og sin advokat John Christian Eldens familie betalt av skipsreder Torstein Hagen.

Trude Drevland hadde også vært aktiv overfor fylkesmann og regjeringsmedlemmer i saker som var viktige for skipsrederen.

Les også: Drevland feil­in­for­merte om fly­pas­sa­sje­rer

Rask henleggelse

Påtaleansvarlig i saken, politijurist Ole Bjørn Mevatne, uttalte i BTs lørdagsutgave at det ikke er begått noe straffbart, fordi cruiset ikke ble gjennomført. Flere strafferettseksperter har slått fast at en slik vurdering av korrupsjonsbestemmelsen ikke holder vann.

– Å etterforske korrupsjonssaker er generelt både ressurs- og tidkrevende, og det må gjøres en meget skjønnsmessig vurdering. Samtidig er straffeterskelen satt særlig lavt for personer med offentlig myndighet, uttalte professor i rettsvitenskap Jon Petter Rui ved Universitetet i Bergen (UiB) til BT.

Hans reaksjon var at politiets henleggelse kom veldig raskt.

Bakrgunn: Skips­re­der ga Drevland gratis cruise og Italia-tur

Stor offentlig interesse

Også tjenestemenn i politiet med erfaring fra tunge økonomisaker mener den raske henleggelsen er uvanlig.

– At saken har så stor offentlig interesse, skjerper kravene til avgjørelsen. Politiet bør være veldig sikre på avgjørelsen når de ikke iverksetter videre undersøkelser, og konkluderer med at det ikke har skjedd noe straffbart. Det er av hensyn til alle involverte i saken, ikke minst Drevland selv, uttalte tidligere førstestatsadvokat, Arnt Angell i Økokrim.

Trude Drevland var sykemeldt i ni uker fra 5. juni i år. Hun fortalte at feilene hun hadde gjort kombinert med et stort press, samt at mannen hennes, Odd Drevland, nylig var blitt dømt til fengsel for økonomisk kriminalitet hadde vært en stor påkjenning.

Les også: Ord­fø­re­ren i Bergen har brukt millioner på taler