Datatilsynet gransker Anundsens skrytevideo

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (til høyre) sammen med politidirektør Odd Reidar Humlegård og PST-sjef Benedicte Bjørnland nylig. Les mer Lukk

Flere innsatte ved utlendingsinternatet på Trandum er gjenkjennelige på videoen til justisminister Anders Anundsen (Frp). Nå skal Datatilsynet undersøke om det var ulovlig.

Ifølge Dagbladet er det rundt ti personer på videobildene i «Trygghet i hverdagen», og flere av ansiktene er synlige. De innsatte skal ikke ha godkjent denne bruken.

– Man må ha et rettslig grunnlag for å publisere bilder av folk slik, og det forutsetter et samtykke fra de involverte, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Bakgrunn: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

Åpnet sak

Tilsynet har åpnet sak og vil granske om Justisdepartementet har brutt loven om behandling av personopplysninger.

– Pressens bruk av videoen omfattes ikke av loven på samme måte, så det er bare departementet som er interessant for oss, sier Thon.

Departementenes sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) opplyser at det er «gjort grep for å minimere eventuelle uheldige konsekvenser av filmingen», samtidig som DSS understreker at det er Justisdepartementet som har hatt regi og det redaksjonelle ansvaret.

Les også ABC Nyheters intervju med Anundsen om skrytevideoen: Avisbrann var humor, skrytevideo er informasjon

Skylder på DSS

Justisdepartementet mener imidlertid at ansvaret ligger hos DSS.

– Filmen er et produkt vi har kjøpt av Departementenes Servicesenter (DSS). Vi legger til grunn at filmingen hos Politiets utlendingsenhet ble gjort av DSS i samråd med Politiets utlendingsenhet, og vi forutsatte at ting var i orden. Da vi ble oppmerksom på forholdet i ettertid rettet vi det umiddelbart, opplyser seniorkommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal i en epost til Dagbladet.

Overfor avisa har ikke Justisdepartementet gitt noen kommentar om Datatilsynets gransking.

Les også: Politikere reagerer på Anundsens «skrytevideo»

Raja begrunner det blant annet med at videoen kan ha stått for et brudd på personvernlovgivningen gjennom at den har vist gjenkjennbare bilder av innsatte på asylinternatet på Trandum ved Oslo lufthavn.

– Bør trekke videoen umiddelbart

Justisminister Anders Anundsen (Frp) bør umiddelbart fjerne filmen «Trygghet i hverdagen» fra departementets nettsider, mener Venstres Abid Raja.

Venstre-representanten mener justisministeren må ta ansvar for dette gjennom å fjerne filmen.

– Han har ikke innhentet tillatelse til dette. Selv om folk er fengslet, har de krav på personvern, sier Raja til NTB.

Justisdepartementet og Departementenes sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) har sørget for at videoen som nå ligger ute, er sladdet slik at personene ikke skal være gjenkjennelige. Abid Raja mener imidlertid dette ikke holder.

– De er sladdet, men det innebærer en merkrenkelse, sier han. Raja hevder sladdingen bare vil føre til at folk søker opp originalvideoen andre steder på nettet.

Fredag ble det ifølge Dagbladet klart at Datatilsynet gransker videoen med justisministeren nettopp med bakgrunn i bildene fra Trandum.

Se skrytevideoen til Anundsen her:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anundsens skrytevideo