Regjeringen vraker omstridte fiskeriforslag

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) forteller at regjeringen dropper forslaget om at fiskere ikke lenger skal ha enerett på å eie kvoter og fartøy. Les mer Lukk

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) skroter noen av de mest omdiskuterte forslagene fra Tveterås-utvalget.

– Vi har blant annet fått inn over 70 høringsuttalelser, og du kan telle på én hånd hvor mange som har vært positive til disse forslagene, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker til NRK.

Regjeringen dropper forslaget om at fiskere ikke lenger skal ha enerett på å eie kvoter og fartøy. Også forslaget om at det skal bli mulig å selge sjømat utenfor fiskesalgslagene skal vrakes. Det samme skal forslaget om at andre enn fiskerne selv skal eie fiskersalgslagene.

Les også: Frp, Høyre og Venstre i Troms vil gi kvoter til investorer

Forslagene er fra en rapport som er utarbeidet av Sjømatindustriutvalget og ledet av Ragnar Tveterås.

Les også: Endring av fiskeri-lov kan la utlendinger kjøpe opp norsk fiskeressurser

– Aspaker stopper med dette Tveterås-utvalgets angrep på livsgrunnlaget for mange små samfunn langs kysten og slår et slag for et miljøvennlig fiske, sier sentralstyremedlem Einar Helland Berger i Natur og Ungdom.

Også tidligere fiskeriminister, Helga Pedersen (Ap), er godt fornøyd med at deltakerloven og fiskesalgslagene får være i fred. Hun vil heller satse på å fremmer produksjon, teknologi og nye markeder langs kysten, for å sikre nye bedrifter og lønnsomhet i fremtiden.