USA-ekspert: - Trump bidrar til å gjenreise Russland som stormakt
- Det er en fare for at Putin forregner seg og gjør feiltrinn som får Trump til å vende seg mot ham. Men neppe langsiktig. Jeg tror ikke Trump har tenkt å la Ukraina komme i veien for hans ønske om å ha et godt forhold til Russland. Han ser Putin som en vinner, akkurat som han selv, sier professor Hilmar Mjelde. (Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS ) Les mer Lukk
Det gir Russland et kjærkomment politisk prestisjeløft, stikk i strid med planene til USAs Nato-allierte.
- Dette er nettopp hovedfaren, at Trump nå rehabiliterer Russland på den internasjonale arenaen igjen. Da bidrar han til å gjenreise Russland som en internasjonal stormakt og likestilt medlem i klubben av verdens stormakter.
Det sier USA-kjenner og professor ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, til ABC Nyheter.
- Dette er typisk Trump
Trump har tidligere uttrykt beundring for Vladimir Putin. Etter en lang telefonsamtale i mars skal de to presidentene igjen ha funnet tonen. Under møtet skal de også ha snakket om muligheten for å normalisere forholdet mellom landene, gjenoppta handelsforbindelser, gjensidig statslederbesøk samt å arrangere en hockeykamp mellom USA og Russland utenom internasjonale mesterskap.
Senere kom det nye uttalelser fra Trump hvor han truet med tøffere sanksjoner dersom Russland ikke godtok USAs forslag til våpenhvile. I tillegg kom det signaler om at Donald Trump var sint og frustrert over Putin manglende fredsvilje.
- Er alt dette spill for galleriet?
- Dette er typisk Trump. Han er tilbøyelig til å mene og tenke det den siste han snakket med fortalte ham, nå sist den finske presidenten. Trumps fokus er flyktig og tilfeldig, fordi han ikke har et sett med faste standpunkter i disse forhandlingene, bortsett fra at han vil ha Ukraina-krigen ut av verden, så han slipper å heftes med den.
- Alt er en potensiell deal for Trump
- Trump har allerede innfridd flere av Putins hovedmål, nemlig å nekte Ukraina både Nato-medlemskap, full kontroll over landområdet sitt igjen samt nekte Ukraina sikkerhetsgarantier fra Nato og USA, mener USA-ekspert Hilmar Mjelde.
- Det blir også hevdet at det pågår et slags «Jalta-spill» i kulissene, og at Trump og Putin kan være i ferd med å dele opp verden i interessesfærer og gi hverandre friheter og nærmest kappe land. Er det noe i dette?
- Jeg tror dette gir Trump altfor mye kreditt, fordi det legger til grunn at Trump har en ideologi og en geopolitisk strategi. Han har ingen av delene. Alt er en potensiell deal for Trump, og det kan godt hende vi ender opp i en slags før 1945-verdensorden igjen, der de store landene gjør som de vil, fordi Trump ikke bryr seg om allianser og det langsiktige transatlantiske samarbeidet, svarer Hilmar Mjelde.
- Trump har allerede innfridd flere av Putins hovedmål
-Republikanere, som i mange år har ment at Russland er USAs hovedfiende, i tillegg til Kina, Iran, Nord-Korea, har uttrykt bekymring for Trumps flørt med Putin. Hva er de redde for, og kan Trump være i ferd med å begå en historisk kjempetabbe og strategisk feil ved å slippe Putin inn i varmen?
- De er redd for hva mer Trump kan gi Putin, uten å få noe tilbake. Trump har allerede innfridd flere av Putins hovedmål, nemlig å nekte Ukraina både Nato-medlemskap, full kontroll over landområdet sitt igjen samt nekte Ukraina sikkerhetsgarantier fra Nato og USA.
Russland i kraftig ubalanse
Russisk økonomi skal være hardt preget av at Putin har beordret krigsøkonomi. Det har sendt rentene til himmels. I tillegg er det prekær mangel på arbeidskraft, på grunn av mobiliseringen. Putin har oppfordret kvinner til å få flere barn, men mange opplever frykt og usikkerhet som følge av krigen.
I tillegg er Russlands omdømme internasjonalt hardt skadet. Putin er etterlyst for krigsforbrytelse av Den internasjonale straffedomstolen, og har en arrestordre hengende over seg i alle land som har undertegnet avtalen med domstolen.
- Trump har sagt at Putin er hans venn
- Hvorfor tar Trump denne sjansen nå og bryter fullstendig med Bidens og USAs offisielle linje i årtier etter Den kalde krigen?
- Trump har sagt at Putin er hans venn. Han tror også at dersom han har et godt forhold til Putin, så har USA et godt forhold til Russland. Ingen av delene er tilfelle, men Trump tenker på utenrikspolitikk i form av personlige relasjoner.
- Hvor mye står på spill for Trump dersom han ikke lykkes med å overtale Putin, om krigen fortsetter, Ukraina overlates til sin egen skjebne, og Russland «vinner» krigen? Hva står Trump da igjen med da?
- Det er en fare for at Putin forregner seg og gjør feiltrinn som får Trump til å vende seg mot ham. Men neppe langsiktig. Jeg tror ikke Trump har tenkt å la Ukraina komme i veien for hans ønske om å ha et godt forhold til Russland. Han ser Putin som en vinner, akkurat som han selv, poengterer Hilmar Mjelde.