Økonomiekspert: – Ville regnestykker fra Trump
Professor Karen Helene Ulltveit-Moe. Les mer Lukk
– Det er åpenbart at det er kontakt allerede, og norske myndigheter må prøve å snakke med amerikanske myndigheter for å få dem bort fra denne ideen, sier Ulltveit-Moe til NTB.
Professoren i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo sier det er for tidlig å si hvordan de ulike bransjene i norsk næringsliv kommer til å rammes. Mens noen blir hardest rammet direkte av tollen mot norske varer, blir andre rammet indirekte, for eksempel via tollen mot EU.
– Vi vet hvilke bransjer som eksporterer direkte til USA fra Norge, for eksempel fisk, og at de nå blir ilagt en toll på 15 prosent. Men så er det slik at vi også har en rekke bransjer som eksporterer til andre land, for eksempel bildeler til Tyskland. Det er viktig å si at om man treffes direkte eller indirekte, behøver ikke være avgjørende for hvor stor effekt tollen får, understreker hun.
– Det er ikke noe tvil om at dette her er veldig alvorlig, blant annet for norsk fiskerieksport, sier hun til NTB.
– Helt ville regnestykker
Etter Donalds Trumps tale og fremlegging av lister med toll verden over, mangler vi fortsatt faktagrunnlaget, sier samfunnsøkonomen. Hun mener Trumps regnstykker er helt ville og ikke mulige å følge.
– Vi trenger mer informasjon. Det er ikke riktig i det hele tatt – denne remsa med toll og handelsbarrierer som han viste fram. Å følge de regnestykkene lar seg bare ikke gjøre, sier hun. Når attpåtil moms bringes på banen, fremstår det som enda villere, mener hun.
– Det å skulle tenke på moms som et handelshinder er jo helt vilt. Moms pålegges jo alle varer. Når man snakker om handelshindre, så snakker vi om hindre som treffer bare det som importeres, og ikke det som produseres lokalt. Moms treffer jo helt likt, uansett om en vare er produsert i Norge eller USA, påpeker hun.
– Skader USA og verden
Når det gjelder selve utregningen av de ulike tollbarrierene, stemmer det rett og slett ikke, ifølge Ulltveit-Moe.
– Dette regnestykket som de presenterte i går, gir veldig liten mening. Det de omtrent har gjort, er at de har tatt utgangspunkt i bilaterale handelsunderskudd på varer opp mot Amerika, og så har de tatt det som tegn på at her eksisterer det toll-handelsbarrierer mot amerikanske varer.
Ulltveit-Moe kaller hele seansen onsdag for trist, bekymringsfull og historisk – med negativt fortegn.
– Vi bringes tilbake til en helt annen tid. Dette vil bare volde skade for USA og verden rundt. Amerika – som har vært en form for ledestjerne for å liberalisere verdenshandelen og stå for et regelbasert handelssystem – dette er bare til å riste på hodet av.