Støre gikk rett i strupen på Frp – peker på Listhaug som hovedmotstander
Det var trampeklapp og tilløp til hallelujastemning da Jonas Gahr Støre talte til landsstyremøtet i Bergen mandag. Les mer Lukk
– Fremskrittspartiet er det ledende partiet på høyresiden i norsk politikk. De har de mest omfattende løsningene for Norge, som klart strider mot de verdiene og det vi står for, sier statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.
Han var mandag ettermiddag i Bergen, der Arbeiderpartiet har landsstyremøte. I forrige stortingsvalgkamp for fire år siden var det Høyre og Erna Solberg som ble trukket fram som Aps hovedmotstander. Nå har Støre rettet blikket mot Listhaug og Frp.
– For første gang er det partiet til høyre for Høyre som er det største og mest toneangivende partiet på høyresiden, sa Støre da han talte til landsstyremøtet.
Høyre-nestleder Henrik Asheim venter at hurrastemningen i Ap etter bruddet med Senterpartiet kommer til å roe seg – og mener Aps gode meningsmålinger om dagen handler mest om at folk synes det er gøy at Jens Stoltenberg er tilbake.
Han lar seg ikke hisse opp av at Støre utroper Frp til hovedmotstander, og tar uttalelsene til inntekt for at Ap må synes det er lettere å møte Frp til debatter enn Høyre.
Frp: Skal stanse sløsingen
Frp-leder Sylvi Listhaug tar imot utfordringen, og sier at Frp i motsetning til Ap har løsninger som sikrer vanlige folk mer frihet. Frp skal dessuten få bukt med «Støre-sløsingen», argumenterer hun.
– Et stort og sterkt Frp er nødvendig for å stanse Støre-sløsingen på ulønnsomme subsidier til høyrisikoprosjekter som havvind og batterifabrikker, lite treffsikker bistand og innvandring, sier Listhaug.
Hun varsler et offensivt Frp som skal vise forskjellen på dem og Arbeiderpartiet, som hun hevder har tatt Norge i helt feil retning.
– Samtidig som Støres politikk fører til kutt og nedleggelser gjennom skole, helse, eldre og andre kjerneoppgaver på små og store steder over hele landet, har staten aldri vært rikere og bruker stadig mer av skattebetalernes penger på ulønnsomme subsidier som selv regjeringens egne fageksperter nå advarer kraftig mot, sier Listhaug.
– Utrolig usosiale kutt
Støre selv benyttet landsstyretalen til å ramse opp argumenterer for hvorfor det er Fremskrittspartiets som må være hovedmålet for Arbeiderparti-folk på jakt etter politiske motstandere:
* De åpner for gjennomgående å «privatisere alle deler av velferdsstaten»; skole, utdanning og velferd. De mener det ikke er noen forskjell på om det er private eller offentlige som løser oppgavene.
– Vi er for et pragmatisk samarbeid mellom det offentlige og de ideelle. De er prinsippløse og fragmenterer, sa Støre.
* De vil ha skattekutt «som er utrolig usosiale», blant annet gjennom å fjerne hele formuesskatten.
– Det er en samlet skattelettelse på 35 milliarder kroner. Og de 1 prosent rikeste får 80 prosent av dette, framholdt Støre.
– Splitter og fragmenterer
* De sier «systematisk nei til å skaffe ny kraft for samfunnet», som vindkraft på land og til havs, utvikling av hydrogen og andre alternativer til den fossile energien, samt fangst og lagring av CO2.
– De har et slags håp om at der fremme skal kjernekraften redde oss. Om det blir slik, så er det mange år til, og veldig dyrt. Inntil da blir vi stående stille med Frp, sa Støre.
* De splitter opp og fragmenterer arbeidslivet, ved å fullt ut anerkjenne det uorganiserte arbeidslivet, å ville fjerne fagforeningsfradraget og gi generell adgang til midlertidighet.
– Dette er tre grep som vil endre Norges fortrinn som land, sa Støre, som ba om og fikk partifellenes bifall til påstanden om at «vi kan vinne valget».
– Det er en helt spesiell mulighet vi har nå, med de forventningene vi møtes med. Det er et dypt alvor i det, fordi rammen rundt oss er alvorlig. Det er en opplevelse av utrygghet som tror jeg treffer veldig mange mennesker i veldig mange deler av livet, sa Støre.
Jens ble løsningen
Den før jul så hardt prøvede partilederen og statsministeren ble tatt imot med jublende tilrop og flere minutter lang trampeklapp da han inntok podiet i møtesalen. Den angivelige opposisjonen internt, som skal ha som mål å få ham fjernet før valget, har tilsynelatende forstummet etter regjeringsbruddet med Senterpartiet.
Et av grepene som blir brukt til å forklare suksessen, var utnevnelsen av Jens Stoltenberg til finansminister som svar på tvil til den økonomiske styringen i en urolig og usikker tid.
– Vi har slitt med at folk har hatt vekslende tillit til økonomisk styring. Det hadde vi muligheten til å gjøre noe med. Jeg fant ikke noe bedre grep enn å spørre Jens, med hans erfaring, med hans kunnskap og hans standing i Norge, ikke bare som norsk politiker, men ti år trygt i Nato, sa Støre og høstet solid applaus fra salen.
Støre understreket at det aldri var aktuelt for ham eller regjeringen å skulle stille EØS-avtalen i tvil. Da var regjeringsbrudd til slutt eneste utvei.