Oslo-bygård må delvis rives etter brann: – Trist, for det er et flott bygg
Bygget som brant, er en såkalt 1890-bygård og var et næringsbygg under oppussing. Nå må de øverste etasjene rives i det flotte bygget. Les mer Lukk
– Planen er å rive de to øverste etasjene før vi gjør en vurdering om noe mer, sier byggets eier Herman Stene Cedergren til VG.
Selskapet hans hadde planer om å rehabilitere bygget, i samråd med byantikvaren. Nå går det altså i stedet mot delvis riving av gården, som anses som kulturminne og står på Byantikvarens gule liste.
– Det er jo trist, for det er et flott bygg, sier Cedergren til NRK.
Det samme sier Andre Korsaksen, som er byggeteknisk rådgiver hos Byantikvaren.
– Det er sjelden branner i denne typen murgårder blir så omfattende som det vi ser her. Denne gården har tydeligvis vært dårlig brannsikret, sier han til kanalen.
Rasfare inne
Nå anses bygården som totalskadet.
– Det ikke fare for total kollaps, men etasjene innvendig kan kollapse mens vi holder på her, det er det fare for, sier brigadesjef Bjørn Kristian Bratlie.
De første timene drev brannvesenet med slukking utenfra fordi det var stor rasfare inne. Deretter gikk de inn, men måtte gi seg da rasfaren ble for stor.
– Nå har det allerede rast fra loftet og ned til 4. etasje, så det er derfor også vi ikke jobber inne, forklarer Bratlie.
Ingen savnet
Gården har stått tom, og det har ikke bodd noen her på lenge.
– Det er ingen som ikke er gjort rede for etter brannen, sa krimleder Johan Jahr hos politiet i Oslo til NTB onsdag formiddag.
Rundt 160 personer ble evakuert fra nabolaget. De som bor nærmest brannåstedet, har fortsatt ikke fått komme tilbake. De som bor i andre leiligheter i nærheten, fikk dra hjem i løpet av morgentimene.
Leter etter årsaken
Brannvesenet kommer til å være på stedet utover dagen og kanskje morgendagen også, sier krimlederen til NTB.
Politiet er i gang med kriminaltekniske undersøkelser, blant annet for å lete etter brannårsaken.
– Vi jobber med å få kartlagt dette ut ifra informasjon fra brannvesenet. Så vil etterforskningen vise om brannen har vært påsatt, om det bare var et uhell eller om det er tekniske årsaker til dette, sier krimleder Jahr til VG.
De såkalte 1890-bygårdene var vanlige på slutten av 1800-tallet – gjerne fire eller fem etasjer høye. Oslo brann- og redningsetat fører omfattende tilsyn av disse bygårdene. De kom til stedet kort tid etter at brannen ble meldt ved 2-tiden. Bygget ved Alexander Kiellands plass har fire etasjer pluss loft.
– Det har vært brann i alle etasjene. Brannen spredte seg videre til taket, sa brannvesenets innsatsleder Knut Halvorsen til NTB mens flammene sto ut av bygget natt til onsdag.