Ukraina-støtten i trøbbel: Europa preges av politiske omveltninger
Volodymyr Zelenskyj taler under en pressekonferanse etter Europamøtet ved EU-hovedkvarteret i Brussel i desember. Foto: NICOLAS TUCAT / AFP Les mer Lukk
Canadas statsminister Justin Trudeau kunngjorde nylig sin avgang, en beslutning som markerer et nytt kapittel i politiske omveltninger blant Ukrainas allierte, skriver Newsweek.
Les mer om krigen i Ukraina her!
Selv om dette ikke antas å endre Canadas sterke støtte til Ukraina, mister Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en nær alliert.
Mens Canada ser ut til å opprettholde sin støtte til Ukraina uavhengig av lederskiftet, skaper politiske endringer i Europa økende usikkerhet rundt langsiktig støtte til Kyiv.
Se video: Nettet er delt: Nekter han å håndhilse eller ikke?
– Vil enten presse Ukraina eller gå til Russland
– Hvis det ikke blir en våpenhvile, vil Tyskland og Frankrike enten presse Ukraina til å akseptere en fredsplan, eller så vil de kontakte Russland direkte for å utarbeide sin egen fredsplan som de vil presentere for Ukraina, ifølge Cédomir Nestorovic, akademisk meddirektør ved ESSEC Center for Geopolitics & Business.
Tyskland, som er Europas nest største leverandør av militær bistand til Ukraina, forbereder seg på valg etter at den regjerende koalisjonen kollapset i november. Kansler Olaf Scholz sparket sin finansminister Christian Lindner etter uenighet om å øke bistanden til Ukraina med tre milliarder euro.
Til tross for politisk uro skriver Reuters at Tyskland fortsatt kan oppfylle mesteparten av sine løfter om økonomisk støtte til Ukraina.
– Vil bli stadig vanskeligere
I Frankrike opplever president Emmanuel Macron lignende press etter et mistillitsforslag mot hans statsministerkandidat Michel Barnier.
– Det vil bli stadig vanskeligere for Frankrike og Tyskland å gi ubetinget støtte til Ukraina, fordi populistiske partier snart vil skylde på krigen i Ukraina for de økonomiske problemene de står overfor i sine egne land, sier Nestorovic.
I Østerrike trakk i tillegg kansler Karl Nehammer seg nylig etter mislykkede forsøk på å danne en regjering uten det høyreekstreme Frihetspartiet (FPÖ). Det konservative Folkepartiets generalsekretær Christian Stocker overtar midlertidig ledelsen, mens FPÖ forbereder seg på å spille en betydelig rolle i den nye regjeringen.
FPÖ har kritisert militærbistand til Ukraina og foreslått å avslutte sanksjonene mot Russland, noe som kan skape utfordringer for Kyiv.