Lager TV-serien om Henki Hauge Karlsen, som ga hivsmittede et ansikt

I en tid der «homsepesten» var fryktet, stilte Henki Hauge Karlsen uredd i rettssalen for å få jobben tilbake. Her fra Høyesterett i 1988. Nå skal livet og kampen hans skildres i en ny, stor TV-produksjon. Foto: Les mer Lukk

En kommende TV-serie om Henki Hauge Karlsen beskrives som en storproduksjon viet den første som ga hivsmittede i Norge et ansikt.

Serien «Henki» har fått 6,6 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. Totalbudsjettet er på hele 80 millioner kroner, og det blir seks episoder som hver er på tre kvarter. Serieskaper Jan Trygve Røyneland har skrevet manus sammen med blant andre Harald Rosenløw Eeg.

Henki Hauge Karlsen fikk sparken som bartender da han i 1985 valgte å fortelle arbeidsgiveren at han har testet positivt for hiv. Det nektet han å finne seg i – og kjempet i retten i tre år for å få tilbake jobben sin.

«Det var også en kamp for dem som skulle komme etter, og aller viktigst for verdigheten», heter det i omtalen.

Høyesterett ga ham i september 1988 medhold og fastslo at det å være HIV-positiv ikke var gyldig oppsigelsesgrunn.

– Jeg er overlykkelig. Endelig er en lang og slitsom kamp over, sa Henki Hauge Karlsen til NTB. Men han hadde utviklet aids og døde bare tre måneder senere, 31 år gammel.

Også seriene «Nepobaby», sesong to av «Manndag» og samproduksjonen «Breendonk» fikk produksjonstilskudd i denne tildelingsrunden.