Varsler ny kontrolluke: Disse skal tas

Nå gjennomfører Utrykningspolitiet aksjon rus, målet er å luke ut flest mulig at dem som er ruspåvirket på norske veier. Les mer Lukk

Timingen er nok ikke tilfeldig.

(Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no)

I løpet av året gjennomfører Utrykningspolitiet (UP) flere ulike aksjonsuker. En av dem er i gang nå, nemlig det de kaller «aksjon rus».

– Ruspåvirket kjøring er en medvirkende årsak til alvorlige ulykker i trafikken. Derfor gjennomfører politiet aksjon rus denne uken. Det betyr at det legges ekstra vekt på å gjennomføre ruskontroller, skriver UP på sin egen Facebook-side.

Årlig blir rundt 10.000 sjåfører tatt og anmeldt for ruspåvirket kjøring i Norge. Flest anmeldelser skjer natt til lørdag og natt til søndag – og politiet anslår at det daglig er så mye som 140.000 tilfeller av ruspåvirket kjøring.

Les også: For to år siden måtte UP tenke nytt

Dagen derpå

Nå like før jul er det dessverre også en del som tar sjansen på å kjøre bil «dagen derpå». De kan leve farlig nå.

Politiets råd er klart: Er du det minste i tvil – da skal du la bilen stå.

– En ruspåvirket sjåfør utsetter ikke bare seg selv, men også andre trafikanter for fare. Vi oppfordrer samtlige sjåfører til å bidra til trafikksikkerheten ved å kjøre rusfri, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

Statistikk fra Statens vegvesen viser at ruspåvirkning er en sannsynlig medvirkende faktor i 20 prosent av dødsulykkene på norske veier. Her er alkohol, narkotika og andre medikamenter medregnet.

Les også: En av tre setter seg bak rattet uten å vite om de er edru

Promilletester ute på veiene blir sett på som en effektiv måte å luke ut ruskjørere på.
Gorm Kallestad / NTB

Ringe politiet

Om du havner i en ulykke og det bevises at du er ruspåvirket, kan forsikringsselskapet avslå hele erstatningen og du kan få krav om å måtte betale alle skadene selv.

Hvis du oppdager at noen du mistenker er ruspåvirket vurderer å kjøre bil, er politiets oppfordring klar: Du bør stoppe vedkommende. Nytter ikke det, må du ringe politiet på 02800. Det samme gjelder hvis du ser du vinglete eller rar kjøring på veiene.

Les også: Julebords-promillen: UP vet hvor festen er