Strømkostnader: Grepene som kan redusere nettleia
Strømforbruk kan følges og justeres via ulike på apper på mobil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Les mer Lukk
Med vinteren for døra venter mange høyere strømforbruk, særlig til oppvarming inne og lading av bil. Med de nye reglene for nettleiepriser, skal det lønne seg å bruke strømmen litt og litt, heller enn alt på en gang.
Å lade elbil krever for eksempel mye strøm, så det bør man gjøre sakte og om natta, når man ikke bruker mye strøm ellers.
Et annet grep for å få jevnere strømforbruk, er å ikke bruke flere energikrevende maskiner på en gang, men heller etter hverandre. For eksempel lage middag først, så sette på vaskemaskin og deretter oppvaskmaskin.
Oppvarming tar suverent mest av strømmen, så der gjelder det å tenke smart. Daglig leder i Gudbrandsdal Energi Marius Røed Sveipe har tre hovedtips:
– Del inn i kalde og varme soner: Lukk dører i boligen og holdt det kjølig der du kan, for eksempel på soverom. Spar opp til varmepumpe om du ikke har det allerede, der får du 2–5 ganger mer energi ut enn du putter inn, sier han til NTB.
Tredje råd er å etterisolere
– Det høres dyrt ut, men behøver ikke være det. Begynn med taket, for varmen går oppover. Det høres dyrt ut, men behøver ikke være det.
Studie: Kraftig økning i interesse for strømpriser
Kulden forventes å drive strømforbruket opp. Foto: Annika Byrde / NTB Les mer Lukk
Tre av fire i en undersøkelse fra YouGov sier de er mer opptatt av strømpriser nå enn før, en kraftig økning på tre år. Halvparten sliter med å forstå nettleia.
YouGov har i høst gjentatt en undersøkelse fra 2021 på oppdrag fra Gudbrandsdal Energi. I 2021 svarte 58 prosent av de spurte at de var blitt mer opptatt av strømpriser. Høsten 2024 svarer 73 prosent det samme. Det er altså en økning på 15 prosentpoeng på tre år når det gjelder hvor opptatt folk er av strømpriser.
– Folk er generelt blitt mer prisbevisste fordi priser øker. Siden 2021 har vi dessuten sett at de økte prisene gir økt oppmerksomhet. Strømpriser er blitt en daglig del av nyhetsbildet, sier Sveipe.
48 prosent sier i år at de i ganske stor eller svært stor grad opplever at strømregningen gjør innhogg i familiebudsjettet. I 2021 svarte 39 prosent det samme.
– At flere føler mer på strømprisene nå, kan også være forsterket av at prisene på det meste har gått opp de siste tre årene, sier Sveipe.
Komplisert nettleie
Et landsrepresentativt utvalg på 1016 personer er med i høstens undersøkelse. De er også spurt om i hvilken grad de forstår hva nettleie dekker, etter flere år med endringer og utsettelser på reglene.
Oppvarming står for den største delen av strømforbruket i en bolig, og tilrettelegging for oppvarming til rett tid og temperatur, kan hjelpe på strømregningen. Romtermostater kan regulere varme i varmekablene i gulvet i en bolig. Foto: Heiko Junge / NTB Les mer Lukk
Her viser det seg at 51 prosent enten ikke skjønner prinsippene rundt nettleien eller ikke føler at de helt har skjønt dem. Bare 17 prosent svarer at de forstår svært godt hva nettleie dekker.
– Nettleie er blitt mer komplisert. Ikke minst er det utfordrende å forstå beregningsmetoden. Vi har hele veien forsøkt å forklare kundene hvorfor strømprisene svinger. Nå er vi kommet dit at nettleia har økt og blitt en betydelig del av strømregningen, mens snittprisen på strøm har gått ned, sier Sveipe
– Vi mener nettleverandørene er nøkkelen til å forklare hvordan og i hvilken grad kundene kan gjøre noe med nettleieutgiftene selv, sier han.
48 prosent svarer at den økte nettleia i stor eller moderat grad gjør dem bekymret for privatøkonomien, mens 37 prosent i liten grad er bekymret. 15 prosent er ikke bekymret i det hele tatt. Sveipe tipper at de som er mest bekymret, er de som ikke forstår mekanismene bak de økende prisene.
– De skal få beskjed om at nettleia øker, men det varierer nok i hvilken grad de får en forklaring på hvorfor. Folk burde få en lettvint forklaring, uten bransjespråk, på prisøkningene, og få vite hva pengene egentlig går til.
Nettleia skulle ned, men ble dyrere
Strømregningen er tradisjonelt satt sammen av to elementer: Betaling for strømmen man bruker og for kostnader til frakten av strømmen.
Energiselskapet får penger for strømmen, mens frakten inngår i nettleia. Nettleia betales til selskapet som bygger ut og vedlikeholder strømnettet i området der man har eiendom.
Sommeren 2022 kom det nye regler, der nettselskapene måtte innføre priser som skulle inspirere folk til å bruke nett og strøm mer effektivt. En del av nettleia ble «fastledd basert på effekt». Ved mer jevn strømbruk, som å lade bilen sakte om natta, ville nettleia gå ned.
Over tid skulle reglene gi lavere nettkostnader for strømkundene, men svært mange har foreløpig kun opplevd økning i nettleien. Samtidig er det store variasjoner både i nettleias ulike deler og strømprisene, avhengig av hvor i landet man bor.
Ifølge NVEs nettleiestatistikk har den totale nettleien hos norske nettleverandører i snitt økt med 18 prosent fra oktober 2022 til oktober i 2024. Fram mot 2030 vil nettleien øke med ytterligere 25 prosent i snitt, ifølge Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME).