FHI: Fastleger bruker mye tid på psykisk sykdom

En av ni konsultasjoner hos fastlegen skyldes psykiske helseplager, viser en gjennomgang Folkehelseinstituttet har gjort av legebesøk fra 2006 til 2019.

Av 350 millioner konsultasjoner hos fastlegen i denne perioden var over 40 millioner konsultasjoner, eller én av ni, relatert til psykiske helseplager, ifølge forsker Fartein Ask Torvik ved Senter for fruktbarhet og helse i Folkehelseinstituttet (FHI).

Behovet for å oppsøke lege med psykiske helseplager forekommer i alle aldre, men toppen nås i 40-årene, hvor én av fem legebesøk handler om psykiske helseproblemer.

– Tallene fra denne studien forteller oss noe om hvor vanlig det er å oppsøke legen med psykiske helseutfordringer, og hvor mye tid en fastlege bruker på å gi psykisk bistand til sine pasienter, sier Torvik.

Psykiske helseplager var den tredje vanligste årsaken til at nordmenn oppsøkte legen (11,7 prosent). Muskel- og skjelettplager var på topp med 17,4 prosent, deretter hjerte- og karsykdommer med 12,1 prosent.

Depresjon, søvnforstyrrelser, stress og angst, hukommelsesproblemer og rusmisbruk var blant de vanligste psykiske helseutfordringene.