Stormen i Nord-Norge: Skoler stengt og fly innstilt

Tromsø 20240129. Fylkesvei 862 ved Sandessundbrua i Tromsø mandag morgen. Foto: Webkamera Statens vegvesen / NTB Les mer Lukk

Det kraftige uværet har slått inn over Nord-Norge. Mange hustak tatt av vinden i Nordland – politiet ber folk holde seg innendørs.

Politiet i Nordland får meldinger fra store deler av fylket om ting som blir tatt av vinden. De ber de som kan, om å holde seg innendørs.

– Det er nå meldinger fra store deler av Nordland om ting som blir tatt av vinden. Mange hustak som blant annet er tatt. Vi oppfordrer alle som kan, om å holde seg innendørs, skriver politiet.

Politiet i Troms får bistand fra Forsvaret

Politiet i Troms har økt beredskapen som følge av den krevende værsituasjonen i Nord-Norge. Forsvaret bistår.

Det skriver politiet i Troms på X/Twitter.

– Vi har økt beredskapen som følge av den krevende værsituasjonen i distriktet. I Harstad får vi bistand fra Forsvaret for å sikre beredskapen og for å kunne forflytte mannskaper ut til isolerte bygder og øyer, dersom det skulle oppstå akutte behov, skriver politiet.

Mandag har politiet i Troms mottatt flere meldinger om løse takplater og flygende tak fra bygninger rundt om i distriktet. De ber folk utvise forsiktighet om de må ferdes utendørs i områder med sterk vind.

– Publikum bes også forberede seg på stengte veier og eventuelle strømbrudd, skriver politiet.

Flytrafikken lammet – skoler stengt

Widerøe avsluttet året med mange værkanselleringer og høyt sykefravær. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

I dag er flere skoler i landsdelen stengt, og deler av flytrafikken er lammet.

Det er både grunnskoler og videregående skoler rundt om i Nord-Norge som er stengt. Flytrafikken er hardt rammet, og en rekke avganger er innstilt.

Med sindig nordnorsk tone kan lufthavnsjefen ved Tromsø lufthavn rapportere om krevende forhold.

– Det blåser ganske frisk om morgenen, det er ganske heftig, sier Ivar Helsing Schrøen til NTB.

I Tromsø ligger vinden på rundt 40 knop i kastene. Senere på dagen kan det komme vind på opp mot 70 knop enkelte steder.

Rådhus evakueres – deler av taket har blåst av

Rådhuset i Hamarøy kommune i Nordland er evakuert etter at deler av taket skal ha blåst av, melder NRK.

– Flygende gjenstander kan være til fare for personer som oppholder seg utendørs i området. Publikum oppfordres til å holde seg innendørs, melder politiet i Troms på X.

Den kraftige vinden har blant annet ført til at deler av taket på rådhuset i Hamarøy har blåst av, opplyser fylkesberedskapssjef Asgeir Jordbru hos Statsforvalteren i Nordland til NRK.

Ifølge Avisa Nordland har halve taket på bygget blåst av, og fløyet over fylkesveien gjennom Oppeid sentrum og havnet foran et sykehjemmet. På sin ferd gjennom lufta har takdelene truffet både trær og en lysstolpe.

De ansatte på rådhuset er evakuert.

– Vi er redd for at resten av taket kan ryke utover dagen når det er meldt enda sterkere vær, sier ordfører i Hamarøy kommune, Britt Kristoffersen Løksa (Sp), til TV 2.

– Ikke forsvarlig

Det kraftige uværet i Nord-Norge har ført til at deler av taket på en bygningen på Kvaløya har blåst av. Les mer Lukk

Pressekontakt i Widerøe, Catharina Solli, sier til NTB at det ikke er forsvarlig å fly i Nord-Norge nå. Widerøe har innstilt alle flygninger nord for Trondheim til tidligst klokken 13.

– Det er kraftig vind, kollegaene mine har ikke opplevd denne type varsler før. Når fly står ute i disse forholdene må de tjores fast, forteller Solli.

Widerøe opplyser at 1600 passasjerer allerede har blitt booket om. De understreker at de som nå blir rammet, vil bli kontaktet. Widerøe skal ta en ny avgjørelse klokken 13.

Norwegian har også innstilt alle sine morgenfly fra Oslo til Bodø og Evenes, ifølge TV 2. Flyet til Kirkenes og Longyearbyen dropper mellomlanding i Tromsø. SAS har også innstilt flere avganger.

Nødvarsling om skred

Mandag morgen måtte politiet også ta i bruk nødvarslingssystemet etter melding om skred over vei og fare for skred mot hus i Kvæfjord i Troms.

– Det bygger vi på at det er et område med skredfare, og at det har gått et skred der nå. Det meldes om store vannmengder som kommer ned fra fjellet, sier operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt til NTB tidlig mandag morgen.

Dette nødvarselet ble sendt ut:

– Det har gått skred ved Våtvoll, og du kan befinne deg i et farlig område. Vurder å evakuere deg selv i retning Sigerfjord. Vei i sørlig retning mot Gullesfjordbotn er stengt av skred.

Ingen personer er tatt av skredet, men beboere i området er bedt om å evakuere.

Krevende kjøreforhold

E6 over Saltfjellet er stengt mandag morgen som følge av uværet i Nord-Norge. Foto: Webkamera Statens vegvesen / NTB Les mer Lukk

Foreløpig har det ikke vært noen store uhell på veiene i nord, men det kan fort skje om bilistene ikke er oppmerksomme.

– Det er mye dårlig føre, stedvis er det mye vann i veibanen. Andre plasser er det veldig glatt i tillegg til all vinden, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen, Bente Nyland, til NTB.

Hun sier uværet har gått hardt utover ferjeavganger. Flere av dem er innstilt, og i tillegg er flere bruer stengt på grunn av sterke vindkast.

– Foreløpig er vinden sterkest i Lofoten og Vesterålen. Enkelte plasser bør man vurdere å la bilen stå, sier Nyland.

Saken oppdateres