Norges ambassadør kalt inn på teppet i Moskva

Norges ambassadør til Russland, Robert Kvile, ble fredag kalt inn til det russiske utenriksdepartementet etter en krangel om en krans i Kirkenes.

Russlands ambassade i Norge meldte dette i en uttalelse på Facebook fredag kveld.

Utenriksdepartementet bekrefter dette til NTB lørdag ettermiddag.

– Norges ambassadør i Moskva ble innkalt til møte i det russiske utenriksministeriet 27. oktober. Bakgrunnen for møtet var episoden knyttet til kransenedleggelsen i Kirkenes, skriver de i en uttalelse.

Krangelen oppsto etter at den russiske generalkonsulen, Nikolaj Konygin, trosset oppfordringene om å ikke holde markering ved Frigjøringsmonumentet ved 79-årsjubileet for sovjetisk frigjøring av den norske grensebyen. Han la også en russisk krans over Sør-Varanger kommunes krans.

Ifølge NRK skal ordfører Magnus Mæland (H) ha blitt rasende over kransestuntet, og valgt å flytte bort den russiske kransen.

– Sånn her oppfører man seg ikke. Man skal ha respekt for at Sør-Varanger kommune har lagt ned en offisiell krans på frigjøringsmonumentet, sa ordføreren.

– Det er et eksempel på russofobi, mangel på respekt og nedsetting av minnet over frigjøringssoldater. Det ser ut at ikke bare hukommelse, men også samvittighet er fortapt, skriver Russlands ambassade i Norge i uttalelsen sin.

Like etterpå valgte en russisk kvinne å flytte den russiske kransen tilbake, og på ny var den norske kransen gjemt bak den russiske.