Norsk filminstitutt trekker seg fra Amandakomiteen

- Vi mener argumentasjonen til Amandakomiteen er en latterliggjøring av den teknologiske utviklingen vi har hatt de siste årene, sier Filminstituttets direktør Kjersti Mo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Les mer Lukk

Amandaprisen «latterliggjør den teknologiske utviklingen» ved å nekte nominasjon av strømmefilmer, mener Norsk filminstitutt, som nå trekker seg fra Amandakomiteen.

– Vi ønsker å fremme norsk film uavhengig av plattform. Vi mener argumentasjonen til Amandakomiteen er en latterliggjøring av den teknologiske utviklingen vi har hatt de siste årene, sier direktør Kjersti Mo for Norsk filminstitutt til NRK.

Instituttet trekker seg fra Amandakomiteen i protest mot regelen som bestemmer at filmer som ikke har vært på kino – og som kun vises på strømmetjenester – ikke kan nomineres til Amanda.

Flere av fjorårets mest sette norske filmer, deriblant Netflix-suksessen «Troll» og Viaplay-filmen «Gulltransporten», gikk aldri på kino. De ble kun sendt på strømmetjenestene og kunne derfor ikke bli nominert.

Mo sier hun ved flere anledninger har tatt til orde i komiteen for å gå gjennom regelverket som bestemmer hvilke filmer som skal kvalifisere til nominasjon.

I tillegg til å evaluere sin «fremtidige holdning til prisen», skal instituttet vurdere om det skal fortsette å støtte Amanda økonomisk. I fjor var støtten på rundt én million kroner.

Amandakomiteens leder, Tonje Hardersen, har sagt at Amanda skal fremme filmer som går på det store lerretet. Hun synes det er trist at Norsk filminstitutt nå trekker seg ut av komiteen.

– Jeg synes det hadde vært mer fruktbart at de deltok i evalueringsarbeidet etter årets utdeling sammen med resten av komiteen.