Gharahkhani: Skummelt at hatytringer har økt etter Oslo-skytingen

Stortingspresidenten mener religiøse som bruker teologi for å ikke akseptere andre, bør forstå at skeives rettigheter og trosfrihet hviler på de samme verdiene. Foto: Javad Parsa / NTB Les mer Lukk

Det er skummelt at flere skeive opplever trakassering og hatkriminalitet etter Oslo-skytingen i fjor, mener stortingspresidenten.

Forrige uke fikk Masud Gharahkhani (Ap) besøk av unge skeive som var direkte berørt av terrorangrepet i Oslo 25 juni i fjor.

– Noe av det som gikk rett inn i hjerterota, var en av de yngre som sa: «vi har følt oss trygge på grunn av kampen mange tok for 50 år siden. Helt til nå», sier Gharahkhani til NTB.

En økning i hets og hatkriminalitet etter angrepet viser at vi har en vei å gå, påpeker han.

– I fjor var det sommernetter som vi har nå. Det var dans, det var musikk, det var glede, og det var pride. Så gikk terroristen ut av trikken. Da var helvetet løs. Så ser man i etterkant at trakassering, trusler og hatefulle ytringer har økt, sier Gharahkhani, som synes økningen er skummel.

Men vi må ikke la den lille gruppen «som holder på med sånt», få dominere i samfunnet, fremholder han.

Terror- og drapssiktede Zaniar Matapour var trolig inspirert av et ytterliggående religiøst miljø. På en dag som i dag, har stortingspresidenten følgende å si til slike miljøer:

– Vi bor i Norge. Og husk det, du som bruker din tolkning av din religion for å ikke akseptere andre: Det er de samme menneskerettighetene som beskytter din rett til å tro, som gir de skeive rett til å leve frie og selvstendige liv. Det er sånn Norge er.