Store kontraster i været til helgen

Sør- og Østlandet kan fortsette å nyte sommerlige temperaturer ut uka. Her fra Sandvika i Bærum. Foto: Lise Åserud / NTB Les mer Lukk

Frem mot helgen blir det store kontraster i været her til lands. I sør fortsetter sommervarmen, mens det blir regn og muligens sludd i Nord-Norge.

– Nå er det store kontraster i landet vårt. Det blir varmt og tørt i sør og øst, sier vakthavende meteorolog Unni Nilssen til NTB.

Det er et høytrykk og varm luft fra kontinentet som fører til de høye temperaturene. Tidligere i uka lå det an til å bli opp mot 30 grader enkelte steder på Sør- og Østlandet.

– Nå har prognosene roet seg litt, men det blir i hvert fall litt over 20 grader de neste dagene, sier Nilssen.

Det begynner dessuten å bli brukbare badetemperaturer, særlig i Oslo-området. Onsdag formiddag ble vanntemperaturen ved Aker brygge i Oslo målt til 16 grader. Det viser oversikten over badetemperaturer på yr.no.

Nedbør de neste 10 dagene

På Vestlandet blir det stort sett oppholdsvær de kommende dagene. Likevel blir det ikke så varmt i lufta.

– Det blir ikke så spreke temperaturer, man kan kanskje forvente rundt 15 grader på dagtid, sier Nilssen. Hun forteller at store deler av Vestlandet slipper unna nedbøren.

– Foreløpig ser det ut til at regnet holder seg nord for Stad og Dovre.

I Nord-Norge og Trøndelag er situasjonen en helt annen. I enkelte områder er det ventet så mye som 70 millimeter nedbør de neste ti dagene.

– I nord blir det også ganske kaldt. Temperaturene kan ligge rundt null grader, og det er dermed mulighet for noe sludd, sier meteorologen.

Nilssen forklarer at det er arktisk luft som kommer inn over Nord-Norge og fører til de svært lave temperaturene.

Vedvarende skogbrannfare

I skrivende stund er det skogbrannfare på gult nivå for Agder og Østlandet. Dette vil fortsette inn i helga, med høye temperaturer og mangel på regn.

– Dersom det blir veldig lenge til neste runde med nedbør, kan det hende vi oppjusterer til oransje nivå, sier Nilssen.

Tirsdag og onsdag denne uken kjempet politiet mot flere skogbranner på Østlandet, blant annet i Indre Østfold.

– Nå må vi oppfordre folk til å være forsiktige. Vi er ute og slukker skogbranner hver dag, så folk må være forsiktige med varme, sa vaktleder Kjell Nesset ved Øst 110-sentral til NRK tirsdag.