Vedum kan ikke utelukke skattesmutthull

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Les mer Lukk

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kan ikke garantere for at regjeringens forslag til ny lakseskatt er uten smutthull.

Vedum ble grillet om regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk, også kalt lakseskatt, da han møtte i Stortingets spørretime onsdag.

SVs Kari Elisabeth Kaski ville vite om forslaget fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet er tilstrekkelig til å hindre skatteunndragelse.

Vil ikke gi noen garantier

Kaski er bekymret for at bunnfradraget på 70 millioner kroner kan gi store havbruksselskaper et insentiv til å organisere seg vekk fra å betale grunnrenteskatt.

– Vi hører allerede fra både selskaper og advokater at det er et arbeid som er på gang, sa Kaski fra talerstolen.

Men Vedum kan ikke gi noen garantier.

– Alltid når man innfører nye ting, kan det være tilpasningsutfordringer. Det har vi vært bevisst på også her, sa Vedum.

– Men at noen kan finne et eller annet smutthull, det kan man aldri garantere mot. Men hele målet er at man ikke skal gjøre det, sa finansministeren.

Vurderte avgift i stedet

Regjeringen har invitert til et bredt forlik i Stortinget om lakseskatten, som er foreslått til 35 prosent.

Høyre var raskt ute med å avslå invitasjonen, blant annet fordi partiet mener flere modeller burde vært utredet.

– Regjeringen har ikke vist særlig vilje til å justere innretning eller nivå, sa Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten i spørretimen.

Han utfordret Vedum på om regjeringspartiene er villige til å se etter «pragmatiske løsninger» i Stortinget for å få et bredt forlik.

Vedum svarte at regjeringen vurderte å avgiftsbelegge næringen i stedet, men kom fram til at det ville ha store, negative konsekvenser over tid.

– Vi mener det er riktig med en overskuddsbasert skatt, sa Vedum.

– Jeg håper Høyre, hvis de nå legger bort retorikken, ser at dette er en modell også de kommer til å styre på, hvis de en gang i fremtiden får regjeringsmakt, sa finansministeren.