Røyk og flammer velter ut fra fredet restaurant på festningen i Oslo

Mannskaper fra Oslo brann- og redningsetat jobber med å slukke brann i restaurant Festningen i Oslo sentrum lørdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

Rundt 13 personer ble evakuert fra Festningen restaurant. Svart røyk og flammer står opp fra den verneverdige bygningen på festningsområdet.

Klokken 23.30 sier vaktkommandør Arvid Nordstrand at brannvesenet begynner å få kontroll på brannen.

– Vi vil nok holde på i hele natt, og sannsynligvis utover dagen i morgen, sier han til NTB.

Bygningen som brenner, rommer den ærverdige restauranten. Det kom raskt åpne flammer ut av vinduet på bygget, som tilhører anlegget til Akershus festning. Kort tid etter var hele bygget overtent.

– Brannen er trolig knyttet til ventilasjonsanlegget, tvitret politiet i Oslo ved 19-tiden lørdag, før de konstaterte at det var full fyr i kledningen. Så tok brannen seg opp i takkonstruksjonen.

Ifølge VG er brannvesenet på stedet med 15 biler. Situasjonen beskrives som utfordrende for røykdykkerne siden det er høyt oppe.

– Vi får bistand nå fra Asker og Bærum brannvesen som har sendt ut en stigebil, opplyser Nordstrand til avisa ved 20-tiden.

Forsvarsbygg på stedet

Forsvarsbygg forvalter bygningene ved festningen, men leier også ut til sivile.

– Vi er varslet om brannen og har folk der nå, sier pressevakt Caroline Waack i Forsvarsbygg til NTB.

Hun forklarer at Forsvarsbygg leier ut til Fauna eiendom, som igjen leier ut stedet til restauranteier Fursetgruppen.

– For øvrig er det brannvesenet som håndterer situasjonen, presiserer hun.

Huset med Restaurant Festningen ble opprinnelig bygd som fengsel i 1836. Siden har det blitt brukt som laboratoriekjøkken og kontorbygg. Forsvarsbygg startet et renoveringsprosjekt og bestemte at huset skulle brukes til restaurantdrift i 2013.

Svart røyk over byen

Den svarte røyken fra brannen spredde seg raskt innover i gatene mot Stortinget.

– Røyken går per nå i retning fra Kontraskjæret og videre innover sentrum mot Rosenkrantz gate, tvitrer politiet i Oslo ved 19.20-tiden.

De regner med at røyken vil fortsette å spre seg en god stund utover kvelden, muligens også enda kraftigere. Etter hvert steg den mer til værs i stedet for å trekke mot sentrum.

– Det er ikke kontroll på brannen. Brannvesenet vil holde på med slukningsarbeid i mange timer. Vi vil ha politiressurser på stedet en stund til framover. Selve festningsområdet er nå stengt for publikum, opplyser operasjonsleder Marita Aune lørdag kveld ved 20.30-tiden.

– Oppsøk helsevesenet

Politiets innsatsleder ber om at de gjester som har vært i restauranten, og som ikke har vært innom samleplassen for de evakuerte, om å ta kontakt med helsevesenet hvis de føler ubehag etter å ha fått i seg røyk.

De siste tallene fra politiet tyder på at til sammen 13 personer er evakuert fra restauranten.

– Alle trygt ute

Restauranten eies av Fursetgruppen, som også eier blant annet Grand Café, Ekebergrestauranten og Maaemo.

Administrerende direktør Gjøran Sæther sier til Nettavisen at de jobber med å få oversikt over situasjonen.

– Jeg er informert om at alle ansatte og gjester skal være trygt ute, men det er foreløpig uoversiktlig, sier Sæther.