Amerikansk offiser vitnet i Helge Ingstad-saken: Gikk i sjokk

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november 2018, få dager etter at den kolliderte med oljetankeren TS Sola 8. november 2018. Les mer Lukk

Den amerikanske offiseren som var vaktsjef under opplæring på KNM Helge Ingstad, sier hun gikk i sjokk da fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS i 2018.

Via videolink fortalte den amerikanske offiseren at stemningen på brua var rolig og stille i minuttene før kollisjonen, men at alt endret seg da de forsto at de var på kollisjonskurs med tankskipet.

Da kollisjonen skjedde, forklarte 33-åringen at hun gikk i sjokk, skriver Bergens Tidende.

– Jeg tror det bare svartnet for meg. Jeg gikk i sjokk. Det var ti tusen ting som skjedde samtidig, likevel gikk alt veldig sakte.

Hun var tydelig preget over å fortelle om sekundene før og etter kollisjonen, ifølge NRK.

Etter sammenstøtet ble den amerikanske offiseren sendt ned i offisersmessen, da hun hadde blitt for overveldet, skalv og var til liten hjelp.

– Jeg er takknemlig for at noen så det, og ga meg hjelp i det øyeblikket. Det er ikke den reaksjonen man ønsker å ha i et slikt øyeblikk, men det var det som skjedde, sa offiseren.

Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS tidlig om morgenen 8. november 2018 ved Stureterminalen i Hordaland. Vaktsjefen, som hadde ansvaret for fregatten, er den eneste som er tiltalt etter hendelsen. Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen for uaktsom forårsakelse av sjøskade, samt brudd på den militære straffeloven.