NHH-professor oppfordrer til storhandling – ekspert advarer mot hamstring

Ekspertene er enige i at folk må belage seg på dyrere matvarepriser fra 1. februar, men de er uenige i hvor lurt det er å storhandle før prisene stiger. Les mer Lukk

Matvareprisene kommer trolig til å gå kraftig opp fra 1. februar. Mens NHH-professor anbefaler folk å storhandle denne uken, advarer ekspert mot hamstring.

Til VG oppfordrer NHH-professor Øystein Foros til storhandling nå før 1. februar. Dette skal det kunne være store penger å spare på.

– Alt som har lang holdbarhetsdato, kan du spare mye penger på å kjøpe før 1. februar. Du bør komme deg i butikken og handle det du trenger til påsken, sier Foros ved Norges handelshøyskole (NHH) til VG.

Prisene fra leverandørene til dagligvarekjedene justeres to ganger i året. 1. februar og 1. juli. Både dagligvarekjeder og leverandører har varslet at det vil komme kraftige prishopp fra 1. februar.

– Man kan derfor spare et betydelig ved å gjøre en storhandel nå. Særlig viktig vil det være å gjøre innkjøp som gjør at man unngår å gå i butikken de første ukene av februar, sier Foros, som forsker på dagligvarebransjen.

Advarer mot hamstring

Til TV 2 advarer derimot dagligvareekspert Erik Fagerlid mot hamstring.

– Man kan stå i fare for å kjøpe ting man ikke får brukt. For eksempel er det en forferdelig dårlig ide å kjøpe yoghurt, melk, meieri eller annet som kan gå ut på dato, sier Fagerlid til TV 2.

Han mener at hamstring kun vil være fornuftig om man har god kunnskap om prisøkningen.

– Hvis Kari eller Ola nå kunne satt seg ned og visst presist hva de skal spise de neste månedene og hva det ville kostet, så kanskje. Men en helt vanlig norsk familie aner ikke hva kostnadene blir 1. februar, sier han.

Grenser for hvor stor gevinsten er

Til samme kanal sier professor Frode Steen, også han ved NHH, at han er usikker på hvor gunstig det er å hamstre.

– Vi har begrenset med frysekapasitet, og det er grenser for hvor stor gevinsten er, men det er klart at varer som holder lenge kan man spare på å kjøpe nå. Vi er nok nå inne i den billigste uken på lenge , sier Steen til TV 2.

Han medgir derimot at mye av det man kjøper i matbutikkene denne uken, vil være dyrere i februar og mars.