En av fire prestestillinger i nord er ubesatt

Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, sier kirken får begravd de som dør, og døpt de som skal døpes, men det er det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Les mer Lukk

Mer enn 100 prestestillinger i Den norske kirke står ubesatt. I nord står hver fjerde stilling ledig, opplyser Nord-Hålogaland bispedømme.

– Vi får begravd de som dør, og vi får døpt de som skal døpes. Men vi har for liten kapasitet til å drive menighetsarbeid, sier biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme til NRK.

Hvert år går 70 norske prester av med pensjon, mens bare drøyt halvparten så mange kommer til, skrev Vårt Land for tre år siden. Lite har forandret seg siden da. Spådommen er at tallet på ledige prestestillinger vil øke til 150 i 2024.

Situasjonen er mest alvorlig i distriktene, men også i byene er det prestemangel., bekrefter domprost i Tromsø, Stig Lægdene.

– Hovedproblemet er at det er store kull som går av med pensjon, sier han.

Lægdene frykter konsekvensen på sikt blir at kirken ikke greier å være til stede over hele landet ved begravelser, vigsler og dåp.

Tidligere i år besluttet Universitetet i Tromsø å legge ned teologistudiet på grunn av lave søkertall.

– Teologistudiet ble etablert i 1995, og siden den gang har det blitt utdannet færre enn én kandidat i året, sier prorektor for utdanning ved UiT, Kathrine Tveiterås.

Rundt 1.200 personer jobber i dag som prest i Den norske kirke.