Nye strømprisrekorder i Midt- og Nord-Norge onsdag

Onsdag blir det prisrekord på strøm i Nord-Norge og Midt-Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Les mer Lukk

Mellom klokken 17 og 18 blir det ny prisrekord for strøm for 2022 i både Midt- og Nord-Norge, melder E24.

Onsdag blir det høyest strømpriser i Midt-Norge denne timer, med 5,2 kroner per kilowattime (kWh), mens strømprisen samme time i Nord-Norge blir 5,17 kroner.

I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir prisen 5,045 kroner per kWh på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy forklarer høyere strømpriser nord i landet med at været er tørt og kaldt.

– Og det blir sannsynligvis ikke lettere i Nord-Norge fremover. Det kalde været fortsetter ut uken, sier han til E24.

Prissjokk

Bransjenettstedet Europower skriver at tirsdagens priser i Midt-Norge og Nord-Norge er høyere enn de har vært siden kraftkrisen i 2010. Onsdag øker de altså enda mer.

– Det blir ganske kostbare uker fremover, sier forvaltningssjef Johnny Horsdal i Salten kraftsamband (SKS) til NRK.

Med henvisning til høytrykk – lite nedbør – og lite vind i flere uker, ser han for seg at dette vil vedvare i Nord-Norge.

Støtten gjelder

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Ser man bort fra støtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 6,71 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms, og i Nord-Troms og Finnmark er det heller ingen forbruksavgift.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen onsdag blir mellom klokken 6 og 7 på morgenen i Nord-Norge, da på 39,9 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest-, Midt- og Vest-Norge 2,61 kroner.

Mandag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 5,039 kroner per kWh og 40,01 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på henholdsvis 2,77 kroner per kWh og 36,9 øre per kWh.

Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.