Mann i 20-årene skutt og drept i Oslo – politiet tror det var kriminelt oppgjør

Politiinspektør Jan Eirik Thomassen under pressebrifing om drapssaken på Grønland i Oslo. Les mer Lukk

En mann i 20-årene ble skutt og drept like ved Grønland T-banestasjon natt til søndag. To personer er pågrepet og politiet tror det var et kriminelt oppgjør.

Mannen som ble skutt, ble først ivaretatt av helsepersonell på stedet, men erklært død på stedet etter kort tid.

– Avdøde er godt kjent av politiet fra tidligere. Han er tidligere domfelt for en rekke forhold. Vi legger til grunn at avdøde tilhørte et kriminelt miljø. Utfra dette mener politiet at avdøde trolig ikke var et tilfeldig offer, sier politiinspektør Jan Eirik Thommassen.

En mann ble søndag morgen pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Han satt søndag kveld i et flere timer langt avhør. Mannen nekter straffskyld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politi i arbeid nær stedet der en mann i 20-årene ble skutt og drept på Grønland i Oslo tidlig søndag morgen. Les mer Lukk

Ny pågripelse

Søndag kveld ble ytterligere en mann i begynnelsen av 30-årene pågrepet og siktet for drapet.

– Han er kjent for politiet fra før og vi jobber med å kartlegge koblingen til avdøde og den andre siktede. Han ble pågrepet på en adresse i Oslo uten dramatikk, sier Ingebjørg Hansen, leder for drapsseksjonen i Oslo-politiet, til NTB.

Hun utelukker ikke at det kommer flere pågripelser i saken. Videobilder fra stedet viser ifølge politiet at flere var involvert. Alle som var på stedet da drapet skjedde, oppfordres til å kontakte politiet.

– Alle som er involvert er kjent av politiet fra før og fra det vi vil kalle kriminelle miljøer, sier Hansen.

– Nekter

– Han nekter enhver form for befatning med drapet og i det ligger det også at han ikke erkjenner straffskyld, sier advokat Inam Ghous Ali, som forsvarer mannen som ble pågrepet først, til NTB.

Han vil ikke gå inn på hva som var tema i avhøret eller hvordan hans klient stiller seg til politiets påstand om at det dreier seg om et oppgjør i et kriminelt miljø.

– Vi registrerer hva politiet har sagt, men min klient nekter enhver befatning med denne saken her, så får politiet svare på hva de mener med det. Jeg har ikke noen kommentar til det, sier Ali.

Av hensyn til at dokumentene i saken er klausulert, vil ikke forsvareren gå inn på om hans klient knytter seg til åstedet i tidsrommet da drapet skjedde.

Tror flere var involvert

Thomassen sier det er en alvorlig sak og viser til at det har vært to alvorlige skyteepisoder i Oslo på kort tid.

– Den første på Furuset, hvor en person ble alvorlig skadd og nå denne med et dødelig utfall. Begge episodene bærer preg av å være oppgjør mellom kriminelle, sier politiinspektøren.

Hansen sier at det politiet foreløpig ikke ser en umiddelbar sammenheng mellom de to skyteepisodene, men at det er noe de ikke kan utelukke ennå.

Bakgrunn: Mann skutt og drept på Grønland i Oslo

Ser på tidligere hendelser

Ifølge politiet er det trolig en relasjon mellom mannen som er skutt og drept og mannen som er pågrepet. De vil ikke si noe om hva motivet for skytingen kan være.

– Vi jobber med å få en oversikt over hva som kan være bakgrunnen, og om det er en kobling til tidligere hendelser som har skjedd. Bare i høst har det vært flere hendelser, men det er noe vi håper at etterforskningen kan avdekke, sier leder for drapsseksjonen i Oslo-politiet, Ingebjørg Hansen.

Hun sier at politiet nå jobber for å avklare om det er en eskalering i gjengmiljøet i Oslo.

– Vi kan ikke utelukke at det blir flere pågripelser ut fra den informasjonen vi har nå, sier Hansen.

– Person løp fra stedet

Operasjonsleder Line Skott sier politiet har snakket med noen vitner, men at det er få som har sett hendelsen.

– Vi jobber med å få kartlagt videoovervåkingen på stedet, sier hun til NTB.

En person skal ha blitt sett løpende fra stedet.

– Vi har en grei beskrivelse av vedkommende og har aktuelle kandidater som vi jobber med. Vi tror ikke det dreier seg om en tilfeldig skyting, så med tanke på det vi har av informasjon, er det ingen grunn til å tro at det er fare for publikum i området, sier Skott.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 4.18 søndag morgen.