Forsvarsministeren vil ikke droppe nye stridsvogner

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) under sitt besøk på Rena i oktober. Her i den svenske lette stridsvognen CV 90. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier prosessen med å skaffe stridsvogner til hæren går videre som planlagt.

Torsdag skrev Dagens Næringsliv at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har kommet med en tilrådning til forsvarsministeren om å si nei til anskaffelse av nye stridsvogner.

– Regjeringen planlegger for anskaffelse av stridsvogner. Prosessen går videre i tråd med den fremtidsplanen som er lagt, sier forsvarsministeren il Dagens Næringsliv.

Gram sier videre at regjeringen vil ha videre dialog med forsvarssjefen om hans vurderinger knyttet til anskaffelsen av stridsvogner.

Forsvarssjefen skal argumentere med at anskaffelse av stridsvogner betyr bruk av store penger på beskyttelse i stedet for på bevegelighet og ildkraft.

Etter planen skal kontrakten for 82 stridsvogner med en kostnadsramme på 19,3 milliarder kroner signeres i løpet av året. Alternativene er Leopard 2A7 fra Tyskland og K2 Black Panther fra Sør-Korea.

Støre-regjeringen har anskaffelse av stridsvogner som et eget punkt i Hurdalsplattformen. Forsvarets nåværende stridsvogner, av typen Leopard 1 og Leopard 2A4, er over 40 år gamle og skal være krevende å holde i drift.