Redd Barna advarer om fattigdomskrise – vil ha høyere barnetrygd

– Vi er veldig opptatt av å føre en politikk for reduserte forskjeller og forebygge familiefattigdom, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Les mer Lukk

Redd Barna er bekymret for at stadig flere barn i Norge kan vokse opp i fattigdom. Nå ber de regjeringen øke barnetrygden.

Før høstens økte priser og renter levde 115.000 norske barn i vedvarende lavinntektsfamilier, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Nå advarer Redd Barna om at Norge står overfor en familiefattigdomskrise, skriver Klassekampen.

Andelen barn som vokser opp i fattigdom, har økt fra 3 prosent i år 2001 til nærmere 12 prosent i 2020. Leder av Redd Barnas Norges-program Monica Sydgård beskriver situasjonen som alvorlig.

– Familiefattigdommen har firedoblet seg på 2000-tallet, samtidig som barnetrygden har stått stille, sier hun.

I årets forslag til statsbudsjett neste foreslår regjeringen å la barnetrygden stå stille på samme nivå som i dag, 1054 kroner for barn mellom 6 og 18 år og 1676 kroner for barn opp til seks år.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) mener regjeringens grep for å holde barnetrygden unna beregningen av sosialhjelp, sammen med styrkingen av barnetrygden for enslige, bidrar i rett retning.

Hun nevner også andre satsinger – som litt billigere barnehage, og at barnehagen blir gratis fra tredje barnehagebarn.