Én av tre fartsanmeldte er under 25 år

Hver tredje sjåfør som er anmeldt for fartsovertredelser hittil i år er under 25 år. Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB Les mer Lukk

Nesten 7.500 personer er anmeldt for å kjøre for fort hittil i år. Hver tredje sjåfør er under 25 år. – Urovekkende, mener organisasjonen Ung i trafikken.

Ferske tall fra Utrykningspolitiet viser at 7.452 personer er anmeldt for høy fart hittil i år. Av disse er 2.362 personer under 25 år.

– Dette er svært urovekkende med tanke på hvor mange dødsulykker det har vært hittil i år. Høyere fart setter mer krefter i spill, og konsekvensene av ulykkene blir dramatisk større, sier prosjekt- og kampanjeansvarlig i Ung i trafikken, Liv Marie Bendheim, i en pressemelding.

Tallene gjelder både fra automatiske trafikkontroller (fotoboks) og tilfeldige trafikkontroller.

Aldersgruppen under 25 år har hittil blitt anmeldt mer enn dobbelt så mange ganger som aldersgruppen 45–54 år og mer enn tre ganger så mye som aldersgruppen 55–64 år.

Bendheim tror mange unge ser på seg selv som nærmest udødelige og overvurderer sine egne evner samt undervurderer risikoen ved å kjøre i høy fart.

– Dette er en veldig skummel kombinasjon, sier hun.

Hele 90 personer har omkommet i trafikken i årets åtte første måneder, mot 80 totalt i fjor. Ifølge tall fra Statens vegvesen var hver fjerde drepte i trafikken i fjor under 25 år, og høy fart mistenkes å ha medvirket i 32 prosent av alle dødsulykkene.

Ung i trafikken, som er Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for unge, vil derfor øke innsatsen på kampanjearbeid i høst for å møte den negative trenden.