Tre ansatte i PST stanset med våpen på flyplass i Kongo

Tre ansatte i PST ble torsdag stoppet med våpen på flyplassen i Kongos hovedstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB Les mer Lukk

Tre PST-ansatte ble torsdag stanset på flyplassen i Kongos hovedstad og fratatt våpnene. PST sier at de tre ikke er pågrepet.

NRK skriver at kongolesiske medier har publisert bilder av det som skal være bærelisens for etthåndsvåpen utstedt av det kongolesiske innenriksdepartementet.

De tre PST-ansatte har fått tillatelse til å være i besittelse av hver sin Sig Sauer-pistol med 100 patroner for selvforsvar for perioden 29. september til 6. oktober.

– PST er kjent med meldingen om pågripelser. Dette stemmer ikke, personene er ikke pågrepet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.

Han ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Den norske ambassaden i Kongo skriver på Twitter at våpnene ble beslaglagt på flyplassen til tross for at ambassaden på forhånd hadde vært i dialog med kongolesiske myndigheter.

Ambassaden skriver også at de PST-ansatte er i Kongo for å forberede klima- og miljøminister Espen Barth Eides besøk neste uke der det siste formøtet før årets klimatoppmøte COP 27.