Nedgang i sykefraværet i Norge

I april, mai og juni 2022 endte egen- og legemeldt sykefravær på 6,5 prosent, ned 8 prosent fra kvartalet før. Det coronarelaterte sykefraværet går kraftig ned.

Det kommer fram i sesongjusterte tall utgitt av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sammenlignet med fjerde kvartal 2021 har sykefraværet økt med 3,5 prosent, men fra første kvartal 2022 sank det med 8,1 prosent.

– I forrige kvartal hadde vi det høyeste sykefraværet på mange år, nå ser vi at det har beveget seg litt nedover, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav.

– Det er fortsatt høyere enn før pandemien, men med tanke på at vi har hatt en influensasesong i dette kvartalet med mange sykmeldinger, kan vi håpe at vi i neste kvartal vil se en ytterligere nedgang, legger han til.

Ikke-coronarelatert fravær øker

Ifølge Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i SSB, er sykefraværsprosenten i andre kvartal justert for influensa- og coronadiagnoser på 5,9 prosent, som er en økning på 20 prosent fra forrige kvartal.

Dermed er det sesong-, influensa og coronajusterte sykefraværet tilbake på samme nivå som det var de siste sju årene, før pandemien.

– Veksten i sesong-, influensa- og coronajustert sykefravær i andre kvartal betyr at annet sykefravær som ikke er relatert til korona eller influensa har økt, forklarer Køber.

Flest kvinner

Sykefraværsprosenten måles mot avtalte dagsverk meldt inn gjennom a-ordningen. Målt hver for seg lå det egenmeldte sykefraværet i andre kvartal i år på 1,24 prosent, mens det legemeldte sykefraværet var på 5,3 prosent.

Egenmeldinger hentes inn fra rundt 10.000 bedrifter, mens legemeldinger hentes fra sykmeldingsregisteret.

For kvinner var det sesongjusterte sykefraværet på 8,3 prosent (opp fra 8,17 prosent fra samme kvartal året før), og for menn var det 5,1 (opp fra 4,75 prosent).