Undersøkelse om nordmenns holdning til samer: – Nedslående

Sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR) mener at funnene fra holdningsundersøkelsen er nedslående. Les mer Lukk

I alt 11 prosent av innbyggerne i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer, viser en ny rapport om nordmenns holdninger til samer og nasjonale minoriteter.

I reelle tall betyr det at over 50.000 mennesker i de nordligste fylkene har negative holdninger til samer.

Det kommer fram i holdningsundersøkelsen til Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Stort holdningsproblem

Sametingsråd Runar Myrnes Balto (NRS) mener undersøkelsen viser at vi har et stort holdningsproblem, spesielt i områder hvor det tradisjonelt bor samer.

I undersøkelsen kommer det også fram at 33 prosent i Nord-Norge og 24 prosent i sørsamiske områder har observert hatprat mot samer. Tallet er 15 prosent nasjonalt.

– Regjeringen kan ikke ignorere dette problemet. Nå har både NIM, Ytringsfrihetskommisjonen og et enstemmig Sameting tatt til orde for en egen handlingsplan mot samehets og diskriminering av samer, sier sametingsråden.

Urovekkende forekomst av fordommer

Sannhets- og forsoningskommisjonens leder Dagfinn Høybråten sier blant annet at undersøkelsen tyder på en urovekkende forekomst av fordommer, diskriminering og hatefulle ytringer.

– Kommisjonen har møtt tusenvis av mennesker og samlet inn mer enn 600 personlige historier om den hardhendte fornorskningen og urett som samer, kvener og skogfinner har opplevd. Vi gjenkjenner sporene av denne assimileringspolitikken i det bildet undersøkelsen fra NIM tegner, sier han i en kommentar til NTB.

Kommisjonen gransker forholdene på oppdrag fra Stortinget og vil levere sine anbefalinger i juni neste år.