Forskere: Havrebrød kan forebygge diabetes

Forsker Dierkes minner om at havrebrød nødvendigvis må inneholde noe hvete, ettersom havre ikke har heveegenskaper. Deltakerne i studien kan derfor ikke ha cøliaki. Foto: NTB Les mer Lukk

En ny studie skal se på havrebrødets egenskaper i møte en av verdens mest utbredte livsstilsykdommer.

Havre inneholder et kostfiber, kalt betaglukan, som kan forebygge og behandle diabetes type 2. En ny studie skal se på hvor omfattende effektene er, ifølge nettavisen Vi.no

Fakta om diabetes type 2:  
  • Diabetes type 2 er den vanligste formen for diabetes, og i løpet av de siste årene er det skjedd en eksplosiv utvikling. Vanligvis er det voksne som rammes, men også unge voksne blir i økende grad rammet.
  • For å utvikle diabetes type 2 må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet nevnes som de viktigste triggerfaktorene.
  • For de fleste som blir rammet, vil medikamentell behandling være nødvendig.

Stor risikogruppe

Flere nordmenn kan ha en tilstand kalt prediabetes uten å vite om det. Tilstandene innebærer å ha for høye blodsukkernivåer, som likevel ikke er høye nok til å klassifisere som diabetes type 2. Tilstanden forekommer hyppigst hos personer over 40 år, og gir som regel ingen symptomer. Overvekt er en kjent risikofaktor.

Personer med prediabtes kan likevel forebygge utviklingen av diabetes ved å legge om kostholdet. Her kommer havrebrødet inn i bildet.

Gir jevne blodsukkernivåer

For å motvirke diabetes type 2 er det viktig å ha jevne blodsukkernivåer.

Forskerne mener betaglukanet i havre ikke brytes ned av fordøyelsesenzymene i tynntarmen. Dermed blir opptaket av glukose forsinket. Dette sikrer jevnere blodsukker.

I motsetning gir et brød uten betaglukan og lite kostfiber rask blodsukkerstigning, fordi næringen raskt tas opp av fordøylesesenzymene.

Havre skiller seg ut

Det er Jutta Dierkes, professor i ernæring ved Universitet i Bergen, som leder studien.

- Havre skiller seg litt fra andre kornsorter som bygg og hvete, fordi havre inneholder atskillig mer fiber og fett. Det er kjent fra før at fibertypen som finnes i havre kan påvirke blodsukkerstigningen etter at vi har spist, sier Dierkes til Vi.no

I 16 uker skal totalt 250 deltakere, alle med prediabetes, innta minst tre skiver av et brød. Den ene gruppen får havrebrød med høy konsentrasjon av betaglukan. Kontrollgruppen får hvetebrød. Ingen av gruppene vet hva de får.