UNN-ledelsen bekymret for cruisepasienter

Den ekstra belastningen på helsevesenet fra cruiseturister bør finansieres i form av økt havneavgift eller turistskatt, mener en overlege ved UNN. Her er Sea Dream 1 på vei til kai i Tromsø. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

Syke cruiseturister utgjør en merbelastning for norske sykehus. Særlig om sommeren når driften allerede er presset.

– Akutt sykdom og skade hos turister utgjør en merkbar belastning på sykehusene, særlig om sommeren. Da er driften allerede krevende på grunn av ferieavvikling og for lav tilgang på vikarer, sier Einar Bugge, som er viseadministrerende direktør ved UNN i Tromsø, til Dagens Medisin.

I en ytring på NRK onsdag delte overlege og nevrolog Claus Albretsen sin bekymring for «cruisepasientene». Ifølge Albretsen opptar pasienter fra cruiseskip i perioder 10-20 prosent av sengeplassene på slagenheten.

Overlegen mener at den ekstra belastningen på helsevesenet fra cruiseturister bør finansieres i form av økt havneavgift eller turistskatt.

– De som tjener godt på denne turisttrafikken, må bidra med mer til fellesskapet, skriver han.

Bugge påpeker at hver utenlandsk turist trenger en hel del oppfølging i tillegg til det medisinske, som reisekoordinering og -oppfølging, samt at forsikringsordninger tar mye tid og ressurser fra UNNs personell.