Virke spår at nordmenn vil handle for 92 milliarder i sommer

Virke tror at sommerhandelen blir noe mindre i Norge i sommer enn de to siste årene. Illustrasjonsbilde: Berit Roald / NTB Les mer Lukk

Handelsorganisasjonen Virke tror veksten i sommerhandelen vil stagnere og anslår at det brukes 91,8 milliarder kroner i Norge i sommer.

Tallet er fem prosent lavere enn i fjor.

Etter 15 prosent vekst i sommerhandelen fra 2019 til 2021, konkluderer en ny rapport utarbeidet for Virke at det er vanskelig å se for seg vekst i år, skriver organisasjonen i en pressemelding.

– Sommerhandelen i fjor fikk et løft etter gjenåpningen av samfunnet våren 2021. I år er bildet mer usikkert på bakgrunn av prisøkning på strøm og drivstoff, økende boligrente og ustabilitet på grunn av krigen i Ukraina, sier Jarle Hammerstad, som er leder for bransjepolitikk i Virke.

– På den andre siden kan problemer i flytrafikken og problemer i passproduksjonen føre til at mange ferierer og handler i Norge også denne sommeren, sier han videre.

De to siste sommerne vært preget av koronarestriksjoner og nordmenn som har feriert i eget land. I juli og august i fjor tjente norske detaljhandelsbedrifter 103,3 milliarder kroner ekskludert moms. Det er 2,1 prosent høyere enn i 2020.

Hammerstad påpeker at selv om sommerhandelen antakeligvis blir noe lavere i år, er den høy i et historisk perspektiv.